Friday, June 12, 2009

Lasagne, kan det bli enklare?

Igår gjorde jag lasagne till oss här hemma, det är kanske den enklaste rätt som finns. Det enda som krävs är lite snitts på den hemmagjorda pastan. Ja, man gör sin egen pasta. Det blir sjukt mycket bättre och dessutom billigare än att köpa.Vi har även en mjölkproteinallergiker i familjen så det får bli havregrädde och mjölkfritt smör. Det är många som tror att mjölkprotein är samma som laktos men så är inte fallet. Det kanske man borde komma ihåg från skolan?! Detta är det receptet som jag använder mig av när jag gör lasagne, men som vanligt kan man skoja till det precis hur mycket som helst.

Recept
500 g köttfärs
3 st bladselleristjälkar
2 st morötter
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
150 g tomatpuré
0,5 dl hackad persilja
2,5 dl rödvin
salt & peppar

Metod

Skölj av grönsakerna och finhacka.
Lägg allt i en panna och låt det fräsa långsamt i ca 7 minuter.
I med köttfärs och bryn den lätt, tillsätt sedan puré, persilja och vin. Låt det koka i ca 50 minuter. Första delen fix.


Nu till béchamelsåsen eller hur det stavs.

Recept
3 msk smör (mjölkfritt)
3 msk vetemjöl
6 dl Oatly iMat (havregrädde funkar kanon)
salt & peppar

Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet, blanda noga, och späd sedan med mjölk under vispning.
Tillsätt salt och peppar. Låt såsen småkoka i ca 5 minuter, vispa då och då.

Vad det gäller pastan i detta fall så finner ni recept här.
Montera ihop allt så som en lasagne ska se ut, in i ugnen på 230 grader. Det blir skit gott!
För er som inte lider av någon allergi, ni kan köra med riktiga varor och innan ugnen riva över lämplig ost.

No comments:

Post a Comment