Monday, January 12, 2009

Köper du pasta? Lägg av!



Jag har sagt till mig själv att jag aldrig mer ska köpa pasta, dels för att det är overkligt lätt att göra egen och dels för att det är betydligt godare med egen. Jag kan samtidigt inte anklaga, typ Barilla, för att ha konstiga tillsatser i sin pasta för det är i princip samma ingredisenser.

I mina försök att göra perfekt pasta så har jag haft som mål att återskapa en rätt som jag blev serverad på PerLei i Stockholm. Polenta fylld ravioli med karl-johansvampsky vilket kanske var det godaste jag har ätit på mycket länge (kanske ever!).
Jag kör på ett litet eget men skit enkelt recept på pasta som en idiot kan komma ihåg och lyckas med.

Mitt recept på pasta
Man kan köra 50 % durumvete.
110 gram mjöl / ägg ( kör detta ggr 3 för en middag till 4 personer)
Olivolja
Salt

Metod
Blanda allt till en deg, knåda degen i ca 10 minuter.
Låt vila i kylen 30 minuter.
Kör i pastamaskin om du är rik och äger en, annars kavla med en vanlig brödkavel.

Sedan kan du göra ravioli som är fyllda med lite vad som helst, anklever?
I mitt fall fick det bli polenta smaksatt med tryffel. Polenta är kanske det enklaste man kan göra men tänk på att få konsistensen perfekt för att kunna göra snygga ravioli. Till detta serverade jag en sky som jag smaksatte med karl-johansvamp, det blev stört gott.
Jag har lite som behöver förfinas i rätten men om några försök till blir den så lik den kan bli, dock utan vittryffel från Alba.
Till detta serverades två olika viner, dels det vin som de serverade på PerLei,
Ca' Rugate Monte Alto 2002 (nr 88263). Det passar fantastiskt bra till smakerna från skyn, det liksom lyfts fram av tonerna av karl-johansvamp. Betyg 88.
Det andra var ett rött som jag har smakat flera gånger tidigare,
Beringer Founders Estate Zinfandel (nr 6718). Ett bra vin som faktiskt passade bättre än jag hade förväntat mig. Doften har tydliga inslag av mörka bär, även smaken drar åt mörkabär men med mer toner av sötlakris och viol?? Betyg 76.

Det verkar som gästerna var nöjda även om det var mitt första försök med denna rätt. Efter maten tänkte jag ta tag i det som jag lovade i mitt förra inlägg; att dricka bra vita viner under våren.
Jag hade en flaskaTrimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile 2001 (nr 97675, det är 2002) i vinkällaren så den fick det bli. Det är helt klart den godaste Trimbach som jag har smakat, det är ett vin som håller hög kvalitet. Doften var fantastisk, petrolium, grape och honung. Smaken var ordentligt frisk och tonerna från doften gjorde sig påminda. Det är bara att köpa en kartong och lagra för framtida middagar. Betyg 93

1 comment:

  1. Låter superbt! Jag är av samma åsikt när det gäller att laga pasta = man göra det enkelt själv! Och gärna prova med olika mjölsorter och tro inte bara på en sanning! Jag körde här ett eget pasta recept där jag satt rågmjöl och vanligt vetemjöl, ja sjutton det blev det godaste smaken med tryffeln....slurp och en mogen premier cru Chablis! Dyra kvalitetsviner fungerar ju alltid men vem hittar mer vardagliga italienska (franska går aussi) vita och röda som gör en pastamåltid till fröjd?

    ReplyDelete