Monday, August 24, 2009

Tomatbröd smaksatt med vitlök och timjan



Jag fick smaka på ett otroligt gott tomatbröd som var smaksatt med timjan och vitlök, otroligt gott. Receptet är enkelt och resultatet talar för sig självt.

Recept på Tomatbröd

Dag 1
Jag sätter igång den lilla degklump som jag har i kylen med
550 gram vetemjöl special och 350 gram vatten. Låter det stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2
Jag tar 800 gram av resultatet som fått vakna under natten tillsammans med:
800 gram vetemjöl special
500 g krossade tomater
20 gram salt
riven vitlök
olivolja
timjan

Metod
Knådar i maskin i ca 10 minuter, lägger i en oljad låda för att jäsa i ca 4 timmar (dubbelstorlek). Lägg upp på mjölat bord och dela upp i lagom bitar. 250 grader i ugnen och grädda tills det är en innertemp på 98 grader. Done!

Brödet passar mycket bra till det grillade och till soppor. Lycka till!

3 comments:

  1. Gud vad gott det låter! Hur mkt vitlök? O hur mkt timjan?

    Idag sprang jag runt på systemet för att leta efter vinet du tipsade om. Hade för mig att det var från ÖSterrike, men jag hittade inte ett enda vin där ifrån. Tänkte att jag måste kommit ihåg fel, men nu när jag gick in och kollade så var det från Österrike. Himla märkligt. Måste fråga personalen nästa gång!

    ReplyDelete
  2. Jag hade ca 3 gram torkad timjan, alltså en rejäl hög. ca 2 stora vitlöksklyftor.

    Ja det finns inte jättemånga från österike men det finns. Har man lyxen att bo i en större stad med ett "riktigt" systembolag så finns det massor av goda österikare :)

    ReplyDelete
  3. Vilket ljuvligt bröd! Det måste provas någon dag.
    www.helenaljunggren.com

    ReplyDelete