Thursday, August 20, 2009

Lingonsylt passar till allt

Jag är uppväxt med att lingonsylt passar till allt, köttbullar, fiskpinnar och ärtsoppa. Att jag gillar lingon fortfarande är nog ganska konstigt egentligen men det är ruggigt gott. Eftersom jag har hela frysen full av lingon så passar det att sylta detta innan man ger sig ut i skogen efter nya. Här kommer ett recept som är beprövat under många år.

Recept på lingonsylt

3 dl vatten
750 g socker
1 kg bär

Metod
Rensa lingonen, skölj och väg dem.
Häll dem i syltgrytan tillsammans med vattnet. Koka upp och låt bären koka kraftigt ca 15 minuter.
Ta grytan från värmen och rör ner sockret, lite i taget.
Fortsätt att röra tills sockret smält och rör sedan då och då tills sylten har kallnat.
Skumma sylten och ös upp den i väl rengjorda och torra burkar eller krukor.

Detta kan man alltså applicera på varje kilo lingon man har tillgång till. Vatten och socker är bara att dubblera om man har exempelvis 2 kg bär. Är nu lingonen frusna kan det vara bra att hoppa över vattnet.

No comments:

Post a Comment