Tuesday, October 27, 2009

Dags att föbereda inför julen

Tro det eller ej, men snart kommer julen till oss, vare sig vi vill eller inte. Innan vi vet ordet av ska här bakas, fejas, handlas klappar, granar skall kläs och fan och hans moster. För att nu underlätta lite för er bloggläsare vill jag delge er ett av mina favoritrecept, som passar utmärkt att förbereda redan nu. Till julskinkan är det ju för de flesta ett måste att ha senap. Den ska gärna vara stark och lite söt. Så varför inte göra en hemgjord i år? Med den här kan ni skryta inför släkten, eller ge bort den om man inte gillar senap (något för mr Sybarit?). Här kommer i alla fall receptet...


DIN EGNA SÖT-STARKA SENAP
Ger ca 1 liter. Gör nu och den blir kanonbra till julskinkan när den fått mogna till sig.
Ingredienser
2 dl Colman`s senapspulver
4 dl florsocker
0,5 dl krossade senapsfrön
1 tsk salt
0,75 dl vatten
0,75 dl ättiksprit 12%
3 msk olja
1msk Whisky, Cognac eller Calvados

Arbetsgång:
Blanda samman de torra ingredienserna.
tillsätt sedan vatten och ättika och rör om.
Häll sist ner oljan i en fin stråle.
Rör om tills allt blandat sig.
Häll upp på trevlig burk och låt stå.

Lycka till...

2 comments:

  1. Tack för det tipset. Jag får kontra och påminna om att det börjar dra ihop sig om man vill ha sin engelska fruktkaka mogen till jul. Bättre sällskap till portvinet finns inte.

    ReplyDelete
  2. Det var så lite, är det så att du har ett recept på fruktkakan liggandes?

    ReplyDelete