Friday, November 20, 2009

En törstigt torsdag, med Sveriges kanske kunnigaste whiskeykännare?


Till min stora förtjusning hade jag fått äran att delta i ytterligare en whiskydinner denna regniga torsdag. Jag och mr Sybarit har vid ett tidigare tillfälle provat denna märkliga och roliga kombination, och upplevt många häftiga kombinationer. Denna middag hölls i en av Örebro´s nya tillskott på kroghimlen, Taste i nya Behrnskrapan mitt i centrum. Restaurangen var ny och väldigt snygg, i hipp stil med klassiska drag som luktade mer storstad än den vi befann oss i. (Separat inlägg om restaurangen kommer!) Nu till middagen som hade skapats av grabbarna i köket i samspel med den otroligt whiskykunnige Jan Groth, vars bok som är nyutkommen bygger på att kombinera whisky med andra råvaror. Jan ser whiskey´n mer som en smak, inte som en spritsort. Kul idé och ett nytt sätt att betrakta sprit på i dessa vindrickande tider. Under kosering och inlevande beskrivning tog Jan oss fram genom denna gastronomiska utmaning och vi skulle prova, dofta smaka och äta. Den typ av Whisky vi skulle dricka genomgående i middagen var Talisker av olika årgångar och lagringstyper, och se skillnaden mot maträtterna som presenterades. Tyvärr glömdes kameran hemma, så håll till godo med det skrivna. Här är menyn och mina komentarer...

1. Talisker 10-år
Anklevermousse i glas med Taliskergelé
Fättet i anklevern hjälpte upp kombon till en bra nivå. Dock var whiskeyglaset som rätten presenterades i aldeles för djupt, samt att gelélocket var för tjockt och hårt. Helt ok!

2. Talisker 15-år
Matjesill med rökt potatis, löjrom, gäddfil och ruccolaskum
Riktigt rolig, enkel och snygg rätt som matchade wiskyn kanon. Sältan i fisken och fettet i filen och romen satt som en handske till drycken. Riktigt bra!

3. Talisker, Sherry- fat, 18-år
Blåmusselsoppa med ugnsbakad lax och gelé??
Klassisk wiskykompis med musslor. Gräddigheten i soppan hjälpte till att bära rätten tillsammans med saltet i musslorna. Mycket bra kombo med sötman från faten i whiskyn. Denna behövde lite vatten för att bli bra!

4. Talisker 25-år
Ankbröst med mandelpotatisterinne, kantareller och rödvinssky
Dagens flopp, totalt sätt. Ankbröstet för dåligt "knäckt" i skinnet. Segt och dallrigt. Väldigt fet sky som proppats full med ankfett. Whisky som var stark som attan, 56%, blev bara spritig men helt smaklös. Vi provade istället med Sherryfatslagrade rackaren och då funkade kombon bra. Nja!!

5. Talisker 18- år (frusen)
Chokladfondant med vaniljglass och kolasås
Stor förväntan på denna kombo som inte riktigt kom till sin rätt. Aldeles för länge körd bakelse som blev torr. Glassen hade bra smak men var isig i strukturen. Whiskeyn satt bra i smaken, och kom helt i sin rätt med kylan. Bra!

Totalt sätt en rolig men inte allt för imponerande kväll som känndes lite "ihop rafsad". Kul ända att man vågar ta ut svängarna. Jag kommer dock att besöka restaurangen senare för att bedömma deras "riktiga" mat och dryk.

No comments:

Post a Comment