Monday, June 30, 2008

Skillnad på folk och folk?


Idag gick vi upp i tid för att hinna besöka så många tillverkare vi bara kunde. Det finns en tillverkare i en liten by strax söder om Reims som heter Vilmart. Det är få som har fått lika stor kultstatus som Vilmart. De är en av få som lagrar sin champagne på fat. När vi kommer fram till Rilly-la-Montagne som byn heter så är det strålande väder och utsikten från höjderna är obeskrivliga.

Vi kliver på hos Vilmart och frågar om de kunde tänka sig att bjuda på ett par glas och beskriva lite om deras tillverkning, inga problem. Det är liksom lite skillnad på folk i champagne och folk i närke. Om du går in till en bonde och frågar om du får smaka på hans kossors mjölk så vet i fan om du får det? Här däremot så bjuder de gärna på något som de har lagrat i över 5 år för att få en bra karaktär, imponerande. (kanske en dålig jämförelse men men) Vi får i alla fall en dragning om deras sätt att lagra och de bjuder på tre olika typer av deras champagne . Det är helt fantastiskt hur faten påverkar champagnen på ett mycket utstuderat sätt.

Vi skriver klart våra tastingnotes och åker vidare till en by som heter Cuchery. I förra inlägget i bloggen så fick vi tips på en liten tillverkare med namn Quénot. När vi närmar oss byn så ringer vi och frugan som svarade var ganska fundersam över vad vi ville igentligen. Till slut så får vi till ett möte utanför det lokala postkontoret och vi får förklara hur vi hittat just deras nummer. När hon förstår att vi är från Sverige och att vi har fått en rekommendation via en bekant så kommer det fram att hennes svåger är svensk. Nu ska vi komma dit i morgon och snacka lite. Vi tackar Mr G för tipset.


När man åker via vinodlingarna så slås man av två saker, vyerna och naturen är fantastisk och vägarna är ta me fan det sämsta man åkt på. Men det kanske ska vara hål i vägen, det är liksom charmigt, ICKE! Jag tycker det är stört.
Jag har verkligen gillat Gosset rosé brut från första glaset och nu när vi är på plats skulle jag vilja besöka Gosset och kolla om det kan vara lite billigare och köpa och om de har möjlighet att beskriva lite om deras vin. Det hade de inte men köpa fick vi. Problemet är bara att det var billigare i en butik i Épernay vilket gjorde att vi köpte där istället.

Vi åkte förbi många kända hus i Aÿ exempel Bollinger, Duetz och Ayala. Men vi hade siktet inriktat på en liten tillverkare med namn Goutrobe som enligt utsago ska vara bra men dyr. Vi gör samma grej som på Vilmart och stövlar i och frågar snällt om vi kan testa lite. Gick därifrån med några inköpta flaskor.

Väl tillbaka i Épernay så vill vi besöka Gratien och De Venoge. Vi gör ett snabbt besök på Alfred Gratien och sedan drar vi vidare till De Venoge där vi köper två varianter av deras prestige viner. Det var betydligt billigare än i Sverige.

Man tror nästan att allt är billigare men det är långt ifrån överallt det är billigare, exempelvis så är ofta de stora vinhusen bara någon 10:a billigare än hemma och det äts ganska snabbt upp av besinpriset som man blir rädd över.

Imorgon lämnar vi Éperny och åker till en by som heter Sept-Saulx där vi har två nätter inbokade. Vi kommer göra en del stopp innan vi är där men det berättar vi om imorgon.


No comments:

Post a Comment