Thursday, December 10, 2009

Restaurang Taste i Örebro del 1

Det har i vinter öppnat en ny restaurang i Örebro, Taste är helt klart en frisk fläkt i Örebros annars trötta restaurangflora. Ni har redan fått ett smakprov från en teamamiddag som Kocken skrev om i november. Taste huserar i det nybyggda Behrn center på Rudbecksgatan 7. Vi hade som plan att gå dit för att äta en bit och ta ett glas vin, man vill gärna passa på att testa vad de har att erbjuda. Meny och vinlista finns på deras ganska spartanska hemsida, menyn är kanske inte så lockande vid första anblicken men det får man nog omvärdera. Tanken är att detta inlägg bara fokuserar på maten vi åt och restaurangen, vinerna nämns bara vid namn, de blir lite mer beskrivna i del 2.

När vi kommer till Taste så är det lite folk som sitter och äter i den ganska lugna lokalen, det andas nytt och fräscht. Det var ingen som direkt tog emot oss när vi kom så vi fick stå lite och glo vilket inte var 100 procentigt men inget som direkt störde. Vi blir tillslut placerade vid ett bord som var granne med ett litet större sällskap, kanske inget man hoppats på men lokalen är inte direkt gigantiskt. Vi beställer in ett glas champagne från Michel Arnould,  till det serverar de en amuse som var ruggigt god, det var en tonfisk vilken var marinerad i soja, citrongräs, vitlök och ingefära.

Tonfisk marinerad i soja, citrongräs, vitlök och ingefära
Vi märkte direkt att vi inte bara kommer att nöja oss med att äta en rätt utan vi kör hela racet. Mrs J frågar vilken förrätt som kunde passa henne eftersom hon är allergisk mot mjölkprotein, servitrisen gick direkt till kocken som kom ut och förklarade vad som gick bra, det fick bli en mix mellan två förrätter Pilgrimsmusslor serverat med vaktelägg, löjrom och istället för en puré på jordärtskocka serverade de ett ostron med vitkål och blodgrape. Snyggt och tydligen förföriskt gott. Till detta beställde Mrs J ett vin från Heartland Wines vid namn Stickleback white.

Pilgrimsmusslor serverat med vaktelägg, löjrom och istället för en puré på jordärtskocka serverade de ett ostron med vitkål och blodgrape.

Jag kunde inte låta bli att beställa in anklever serverad med brioche och sidfläsk, till detta var det lavendel och en Caol ila sirap, även detta var riktigt gott. Till detta fick jag möjligheten att testa en pinot gris från producenten Charles Schleret.

anklever serverad med brioche och sidfläsk, till detta var det lavendel och en Caol ila sirap

Det var verkligen en lyckad start även om servitrisen envisades med att fylla på glaset med vin från två olika flaskor utan att kolla vinet innan.

Till varmrätt bestämmer vi oss båda för att testa oxkind med en puré på potatis, morot och tryffel. Det var en riktig höjdare, alla smaker som man förväntade sig fanns där. Det märks att de har som vision att alla smaker skall synas, det borde fler ha helt enkelt.

Oxkind

Ja efter dessa rätter var det enda raka att beställa in crème brûlée, sött enkelt och gott.

crème brûlée

Jag tycker nog att hela upplevelsen var riktigt bra, även om det fanns småsaker att förbättra så är de på rätt spår och kommer med lite tid bli ännu bättre. Jag rekommenderar Taste vilken dag i veckan som helst, har ni ingen att gå med kan ni alltid bjuda mig.

2 comments:

  1. åh vad kul att höra en recension från taste. Är sugna på att testa snarast! och visst är det kul med en ny restaurang i Örebro, vi behöver ännufler!!!

    ReplyDelete
  2. Ja det är verkligen värt ett besök, jag kan bara hålla med, det är inte gott om bra restauranger i Örebro.

    ReplyDelete