Det blir första gången jag bakar ett bröd med Manitoba Cream, det har inte varit så lätt att få tag i men nu finns det tydligen i var och varannan butik. Brödet som jag tänkte baka kallar restaurangakademin för bondbröd, det är lika enkelt som det låter, jäst, salt, vatten och mjöl.
Recept på Bondbröd
50 g jäst
2 kg Manitoba Cream
2 l vatten
4 msk grovt havssalt
Metod
Blanda jäst, vatten, salt och mjöl i degblandaren.
Kör maskinen på låg fart tills allt är blandat, höj sedan till hög fart och slå degen i ca 7-10 minuter. Degen ska släppa från kanterna.
Jäs i bunke täkt med handduk, ca 60 minuter.
Dela till limpor och låt jäsa på plåt i ca 30 minuter.
In i 275 grader och efter 8 minuter sänker du till 200 grader och gräddar i 17 minuter (innertemp ca 98 grader). Låt kallna på galler.
Hur många limpor blir det?
ReplyDeleteHej Elin, Det blir 4 stycken limpor, ganska stora faktiskt.
ReplyDeleteSka det verkligen vara 2 liter vatten? Jag körde degen i 15minuter och den var fortfarande lös. Fick nog tillsätta 5dl mer mjöl och då var den fortfarande ganska kladdig.
ReplyDelete/ Gustaf
Jag gjorde en batch i helgen och den blev väldigt lös, det är nog att rekomendera att minska vattnet något. Testa med 1,6 l nästa gång.
ReplyDeleteHåller med om att det nog är för mycket vatten i receptet. Körde 1 liter vatten, 1 liter mjöj, 25 gram jäst,salt. Fick köra i minst 50 miniter och fortfarande hade degen inte släppt från kanterna. Fick tillsätta minst 3-4 dl mjöl för att det skulle funka. Varför funkar det för receptmakarna och inte för mig?
ReplyDelete