Wednesday, March 31, 2010

La Velona, Rosso di Montalcino 2007


Onsdag och lite vinkväll med en nyhet från SB, med säljstart från 24/3. Vintypen har jag testat tidigare, men inte från denna producent. La Velona, Rosso di Montalcino 2007, är lätt portvinsfärgat i kulören och med spår av mognad teglighet. Doften är kraftigt fruktig med kryddiga toner, russin, körsbär och lakrits. Överst låg en liten skön ton av ek som snobbade upp det till en bra nivå. Smaken var lite söt fruktighet som snabbt blev sträv och sangiovse- kärv med bra körsbärstoner och ekig kaffebrändhet. Spontant är vinet kralligt, men saknar den där riktiga kroppen, och jag tycker att det funkar ypperligt till påskens lammstek med örter och poatisgratäng. Själv kommer jag att för skoj skull att köpa ett par för att lägga undan i ett par år. Min rekomendation är köp och drick nu, men prova gärna att lägg undan ett par år. Betyget blir 73P.

Tuesday, March 23, 2010

Oceanbryggeriet Eko Pale Ale

Oceanbryggeriet Eko Pale Ale

Jag fick smaka Oceanbryggeriet Eko Pale Ale (nr 1408) av grannen för någon vecka sedan och jag ställer mig fortfarande frågan om det var någon hällt vatten i mitt glas? Det var ingen direkt stor doft även om det fanns lite humle och bröd. I munnen var det löjligt lätt, jag börjar fundera om jag hade ätit något tidigare som gjorde detta eller om den helt enkelt är smaklös. Jag kan sträcka mig till att det smakade som den enklaste lager, konstigt.(60)

Monday, March 22, 2010

Unearthly – Southern tier brewing company

Imperial IPA Unearthly från Southern tier brewing company

En öl med overkligt mycket smak! Unearthly från Southern tier brewing company är något i hästväg när det gäller smak. De rekommenderar att man serverar den kall, det är nog bara att hålla med. Det var roligt att få tillfälle att smaka denna smakbomb, men jag kommer knappt ihåg vad det doftade. Det är helt enkelt för mycket för min smak, men prova gärna om ni springer på en flaska.

Sunday, March 21, 2010

Lammfärsbiffar med couscous och tzatziki

Jag har säkert sagt tidigare att man ska köpa sitt kött på Örebro Kötthandel eller annan lokal kötthandlare. Dagen till ära har jag köpt lite lammfärs som jag ska göra biffar av, tanken är att det skall serveras med couscous och tzatziki. Det är biffarna som är hela rätten så det blir bara dessa ni får recept på.

Recept

500 g lammfärs
3 st vitlöksklyftor (eller efter smak)
2 msk ajvar relish
0,5 msk spiskummin
1 kruka persilja, hackad
0,5 finhackad röd chilifrukt
0, 5 st citron (finrivet skal)
3 msk vatten
S&P efter smak

Metod
Blanda allt och gör biffar stek till lätt rosa inuti. DONE!

Oppigårds Amarillo Spring

Oppigårds Amarillo Spring

Det har inte gått att undgå Oppigårds släpp Amarillo spring, en öl som enligt mig levererar både glädje och vårkänslor. Det är bryggt på humlesorten Amarillo som namnet avslöjar och har en härligt fruktig doft som har en liten ton av sötma. Jag tycker nog att det doftar mer sommar och nyklippt gräsmatta. I munnen kommer sommarstugan fram och kanske en tur i båten, även lite citrus smyger sig på. Jag kommer göra mitt yttersta att få tag på en back/låda för att faktiskt få dricka den i sitt rätta element, jag föreslår att ni gör detsamma.(90)

Saturday, March 20, 2010

Mohawk Rye IPA Limited Edition

Mohawk Rye

Ja, nu är jag där igen, en IPA skall avnjutas. Mohawk Rye IPA är namnet på kvällens öl. I glaset är den lite oklar och har en härligt “röd-brun-gul” färg, den doftar samtidigt lite som den ser ut, brödsirap, torkad frukt och en trevlig humleton. I munnen känner jag en bränd ton som jag får härleda till brödsirapen som jag kände i doften, det är en lagom lång eftersmak som avslutas i lite citrus?
Jag kan inte annat än att hålla med Billigt vin, det är en öl som jag gärna dricker igen, och är det så att i vår släpps Mohawk Extra IPA och Mohawk Summer IPA så kommer jag försöka få tag på en eller flera flaskor.(82)

The Fat Duck Cookbook

The Fat Duck Cookbook

Jag fick en fin present för ett lite tag sedan, nämligen The Fat Duck Cookbook av Heston Blumenthal. Det är kanske ingen vanlig kokbok men det är ett knippe inspiration om man vågar ta ut svängarna lite mer än att göra en Boeuf bourguignon. Jag skulle vilja säga att man lyckas inte göra någonting i boken om man inte har tillgång till ganska avancerad utrustning men det vore skam att inte försöka. Målet får bli att till en början återskapa en del i en rätt, för att sedan gå vidare. Boken skall absolut läsas om inte annat för att få en inblick i Heston Blumenthals otroliga skaparförmåga, den är bra skriven och man blir imponerad av hans sätt att beskriva sin väg till toppen.

Friday, March 19, 2010

Plan de dieu, Domaine des Pasquiers, Côtes du Rhône


Fredag igen och vinprovarkväll. Denna gång hade jag hamnat vid systembolagets utgående-hylla. Efter en del botanisering hittade jag detta vin, en Rhônare som jag inte testat förut. Färgen röd! Doften röd! Smaken röd! Ja, torrt nog var det precis så. Som ett bordsvin à la dagens rätt. Intetsägande på alla vis, men inte otäckt på något sätt. Mitt betyg blir 55p. Köp något annat för pengarna!

Monday, March 15, 2010

Öl – Hop Ottin IPA

Hop Ottin IPA från Anderson Valley

Jag har inte varit någon stor fantast av IPA men jag har faktiskt provat en heldel olika nu och börjar mer och mer uppskatta varianten. Hop Ottin IPA  (nr 1590) är en öl som doftar friskt och levererar lagom mycket humle. Det finns lite söt frukt i doften som återkommer i smaken, det finns sirap, citrus och en klar beska som ligger kvar en stund i munnen. Ett trevligt öl men inte så mycket mer än så. (68)

Sunday, March 14, 2010

Öl - Stensbogaard Bryghus IPA

Stensbogaard Bryghus IPA

Jag har fastnat lite i ölträsket nu när solen börjar bryta fram, Stensbogaard Bryghus IPA (nr 11710) får försöka imponera lite på oss i vårsolen. Detta är en IPA som doftar väldigt gott med inslag av apelsin och kanderade aprikoser, i munnen levererar den en stor beska som går över i söttbröd och frukt. Jag gillar denna betydligt mer än den stout som vi har provat tidigare. (75)

Öl – Stensbogaard English Dark Stout

 Stensbogaard English Dark Stout

En stout sitter aldrig fel, Stensbogaard English Dark Stout är inte den bästa jag har smakat men den levererar trevliga dofter av rökt korv. Smaken är ganska så enkel och lever inte kvar speciellt länge i munnen. En öl som jag kanske skulle servera till just charketurier. (65)

Tuesday, March 2, 2010

Öl - Fuller's Discovery

Fuller's Discovery från Fuller Smith & Turner

Vill du ha något som sticker ut och väcker dina smaklökar är inte Fuller's Discovery  (nr 1537) det bästa valet, det är ett ganska tråkigt öl. Det är inte alls samma upplevelse som Golden Pride levererade i helgen. Det är ett lätt öl som doftar lite fruktigt men det är nog allt jag reflekterar över. I munnen ploppar det upp lite humle och frukt, eftersmaken är kort och lämnar inte några bestående intryck.(65)

Monday, March 1, 2010

Bandol, La Bastide Blanche 2007



Efter en snöröjande dag tyckte vi absolut at vi skulle unna oss något riktigt tungt och fottigt till lördagskvällen. Här bestämndes det att biff med bearanaisesås och pommes fick bli kvällens fröjd. Sagt och gjort så köptes det lokalproducerat kött, bea gjort på riktigt smör med egenkokt reduktion men med "fulpommes". Till dett åkte lite rödlökssallad med på ett hörn sa att inte hjärtat skulle tvärstanna av allt fett. Som nyanställd på ett franskt hak skulle vi självklart skölja ner kvällens brasseriklassiker med ett franskt vin. På rekomendation av mr S hade det inköpts en flaska Bandol, La Bastide Blanche 2007. Jag ryggdunkade mig själv att jag hade valt att luftat genom vinet en timma innan på karaff. Färgen skvallarde om tyngd med sin mörkröda till nästan svarta nyans. Doften var stor och mäktig med mycket svarta vinbär, blyerts och kött. Sen flöt några hallon- och lakritsbåtar upp till ytan och sjönk med lite örter som sällskap. Även lite tobak och järn visade upp sig. Smaken var krallig, fyllig och med bra taniner som nästan gjorde sällskapet kring bordet stumma. Här känndes åter svartvinbärstonerna tillsammans med metallen och nu den tydligare blyertsen. Är vi i Bordeaux? tänkte jag! Nej, det visar sig att vi är längre söder ut, men har inte satt mig in i vintypen än (fler inlägg kommer om vintypen och läget). Detta vin var löjligt bra till den feta maten som plockade ner vinet på en sällsynt harmonsik nivå. Ett riktigt bra köp för en relativt billig peng (129:-) som jag ger 83P Köp nu!