Saturday, March 21, 2009

Allt för konsten

Idag så är det dags att genomföra middagen där La Chapelle –96 skall serveras. Den kommer få det tufft mot vinet som serveras till förrätten Josmeyer Gewurtztraminer Grand Cru Hengst 1995, ett vin som jag hoppas mycket på.

Men för att det skall bli en så bra middag som möjligt så kräver det lite små planerande och att man fixar till alla småsaker i förväg. Igår satte jag på en hummerfond som skall serveras till
Halstrad pilgrimsmussla med ankleversmör, potatispuré, brynta karl-johan och hummersky.

Recept
1000 g hummerskal ( för du sparar väl alla skal?)
300 g gullök
100 g rotselleri
1 fänkål
4 vitlöksklyftor
50 g tomatpuré
6 svartpepparkorn
2 lagerblad
Olivolja

Metod
Krossa hummerskalen. Bryn skalen, selleri,lök, tomatpuré och lök i olivolja. Tillsätt vitlök, kryddor och täck med vatten. Koka upp och låt sjuda i två timmar. Skumma av ibland. Dra av grytan och låt stå i minst en timme. Sila genom finmaskigsil och reducera till önskad smak.

Det kan tyckas som lite överkurs att för tre små skedar jobba i flera timmar. Det är en attitydfråga skulle man kunna säga om man hade det som favorit utryck. Men jag kan tycka att man inte ska göra det så svårt för sig utan låt det få sköta sig självt och frys sedan in så  ni har en fantastisk fond lång tid framöver.

Det är onekligen så att det är en stor skillnad på att göra det lilla extra när man bjuder på middag. Det blir enklare att vara gäst på sin egen fest eftersom man måste planera lite, samt det blir en klar skillnad i smakupplevelsen. Tänk på det nästa gång! Eller skit idet och fundera istället på hur det är att komma hem till någon där ni får hjälpa till bland grytorna och vara stationerade i köket för att det skall lagas mat konstant. Jag tycker det är gästerna som är de som ska få fokus inte potatispurén.

No comments:

Post a Comment