Friday, May 16, 2008

Grönt mos med hetta och sötma

Grillsäsongen är kommen, länge leve den!

Ett riktigt gott och oerhört nyttigt tillbehör till det grillade köttet kommer här:

"Grönt mos med hetta och sötma"

1 st bukett broccoli
1 dl gröna ärtor
1 st mogen avocado
1 halv grönsaksbuljongtärning
1 dl pinjekärnor
1 msk creme fraiche
1 msk god olivolja
½ lime eller citron
½ dl färska basilikablad
1 tsk nymalen svartpeppar
½ tsk salt
1 tsk socker
1 färsk chilifrukt
Ca 10 st torkade tranbär

Ångkoka broccolin med buljongen. Om ärtorna är frysta, ta med dem i ångkoket så de får värme. Om tinade, se till att de blir varma (lägg i ångkoket efter en stund). Broccoling ska vara spänstig/al dente.

Rosta pinjekärnorna i torr panna (personligen gillar jag rejält rostade).

Mortla/krossa ihop olivolja, saften från citron/lime, basilika, svartpeppar, salt, socker.

Mixa grönsakerna, dressingen, pinjekärnorna (spara en nypa kärnor) och creme fraichen till ett slätt mos.

Grovhacka chilifrukt (ta bort frön) och tranbär. Rör ned i moset. Rör även ned lite hela rostade pinjekärnor. Servera direkt. Släng på lite basilikablad som garnering om ni vill, det blev snyggt. Bild kommer...

Enligt Jocke, och jag håller med efter jämförelse, doftar detta mos anklever! Underbart!

Ha det gott!
/Björck

1 comment:

  1. Går det inte lika bra med http://thedailywtf.com/Articles/The-Quick-Meal.aspx ??? ;)

    ReplyDelete