Monday, May 19, 2008

En lyckad resa

En resa till Mariehamn (Åland) med Viking line kan inte bli annat än en upplevelse. Vi hade bokat bra hytter vilket är en absolut förutsättning för att jag ska överleva. Sällskapet var dessutom det bästa man kunde önska sig.
När vi väl kom ombord så började vi med lite mousserande från Jacob’s Creek (Jacob's Creek Chardonnay Pinot Noir (nr 7359)).

Klocka 1800 var det inbokat en tre rätters middag som skulle visa sig vara över förväntan. Vi fick ett bra bord och en väldigt trevlig servitris, hon höll bra nivå på servicen genom hela middagen.
För att få igång aptiten beställde vi champagne från Duval-Leroy Fleur de Champagne Brut (nr:97795 dock inte en 96:a). Den var väldigt trevlig med smak av äpple(röda) och en angenäm brödighet. Doften var ren och nästan lite nötig. Betyg 80.

Till förrätt så beställde alla in oxfilécarpazzio med sparris, rucola och kanderade oliver. Det var riktigt gott, vet inte om det var min hunger eller om det bara var vällagat. Vi drack champagnen till förrätten och lät de vinerna som vi beställde luftas lite i glasen innan varmrätten serverades.
Jag fick äran att bestämma viner till varmrätten, alla hade beställt ganska lika kombinationer av mat vilket gjorde det lite enklare. Mina två val var:

1. Châteauneuf du Pape från M. Chapoutier årgång 2003, ett biodynamiskt framtaget vin som var riktigt gott. Det var ren doft med inslag av gräs och lakrits. Smaken hade mörka bär och en lång eftersmak. Betyg 85
2. Barolo Prunotto 2003 (nr 85798). 1990 tog Antinori över det vinhuset vilket gjorde det lockande att testa vinet. Antinori är en favorit bland producenter i Italien. Vinet hade en dov doft men inslag av örter och mörka bär. Smaken var ungdomlig och hade bra strävhet med inslag av bigarråer och lakrits. Det passade utmärkt till maten men får gärna sparas 5 år till. Betyg 90

Tillslut kom varmrätten till bordet och jag hade beställt Sotad oxfilé med tzatziki, szechuanpepparsky och en potatiskaka. Det var riktigt gott, köttet var perfekt och bra drag i såsen.
Till dessert serverade de en buffé med stört mycket olika desserter.Jag försåg mig med Havtornssoppa, Rabarbergelé, Crème brûlé, Olika Praliner. Hallonmousse tårta. Västerbotten ost med fikonmarmelad. Roquefort ost med päronchutney, Chokladmousse med havssalt och olivolja. Ja, jag är socker torsk.
Vi köpte in ett packet med olika viner som skulle passa till de olika typer av desserter.
Det var 4 st olika typer, Ostar, bakverk, choklad och efterrätter. Till Ostarna fick vi ett portvin från Niepoort, Tawny 20 yo. Det var riktigt gott till osten, det var väl utvecklat och riktigt tegelrött i färgen. Betyg 90.
Till bakverken fick vi ett vin från Autralien, Three Bridges Mist botrytis Semillon. Det var mycket trevligt, ren doft med inslag av honung. Betyg 79.
Moscatel Oro från Torres (nr 85122) var även det helt ok. Betyg 75.
En 2003 års Banyuls från Gérard Bertrand passade fint till chokladen. Betyg 80.

Nu var alla mätta och belåtna så gick vi till en vinbar och köpte en flaska Taittinger Brut Réserve (nr 7422). Bra klassisk champagne med doft av äpple och grapefrukt. Smaken var frisk med inslag av nötter. Betyg 85.

Här efter kan jag bara intyga att det blev en sen natt. En perfekt avslutning på en mycket trevlig resa.

No comments:

Post a Comment