Monday, August 18, 2008

Bröllopsdag

Som en liten tradition så lagar vi en brakmiddag till min sambos syster och hennes man på deras bröllopsdag. I lördags var det dags igen.
Vi tänkte fokusera på lite mindre rätter och testa lite olika viner till varje rätt.

Menyn

Hummer på fänkåls puré med melonrom och fänkålsskum



Marulk med purjolökscrème

Friterad calamares med svart aioli

Stekt sidfläsk på blomkålspuré

Lammklubba med rostad svartpepparglace
(Tyvärr ingen bild)

Vitello tonnato med sommarprimörer (kalv och tonfisk)


Crème brûle med smak av tonkaböna

(Tyvärr ingen bild)
Till de tre första rätterna provade vi tre olika vita viner samt en champagne.
Champagnen tog vi ur sommarens inköp, Claude Quénot Brut. En finstämd champagne som är ordentligt frisk med toner av grape och äpple. En perfekt aperitif helt enkelt. Betyg 80
De vita viner vi provade var av olika druvor, en chabli(chardonny), en gewürztraminer och en Sauvignon Blanc.
Det var riktigt roligt att se hur vinerna förändrades beroende på vilken rätt som serverades. Jag personligen blev förvånad över hur bra Sauvignon Blanc passade till hummern. Jag vill varmt rekommendera att köpa halvflaskor av några olika typer till middagen än att köpa "alkisbox". Det blir en mycket trevligare och man kanske lär sig något på kuppen.
Till kötträtterna körde vi på samma koncept men där hade vi en flaska som var lite dyrare än de andra, Nambrot 2003 (nr 97832) från Italien. Ett vin som var väldigt ungt och klarar nog 5 år till utan att ta skada. Det doftade ceder och körsbär. Smaken var fylld av körsbär och kaffe. Betyg 80 med potential till högre betyg.
Doften av tonkaböna är helt otrolig, det ger crème Brûlen en doft o smak som tydligen passar till banan och choklad. Jag serverade bara ett glas Château Grillon (nr 4115), det kanske passade helt 100 % men det var riktigt gott.

No comments:

Post a Comment