Sunday, April 11, 2010

F12 – Avsmakningsmeny april

Jag har varit lite frånvarande en tid men det har helt enkelt inte funnits något att skriva om, skulle kanske vara lite om sjukdomar och en massa jobb men det är föga intressant. Jag tänkte att det var dags för ett restaurangbesök för mig och Mrs J, så vi tog ett besök på F12 för att prova aprilmånads avsmakningsmeny Primörer. Vi börjar kvällen med ett glas Diebolt-Vallois Prestige, en champagne som är svår att inte tycka om. Bra syra, frisk mousse, gröna äpplen osv.

Menyn
(ursäkta för de dåliga bilderna)
VIT SPARRIS «DUO»
VIT SPARRIS «DUO»
med sotad pilgrimsmussla och fänkålskrutong 
Hanlin Hill Riesling 2007, Petaluma, South Australia, Australien
Kommentar: Här serverades vi en mycket snygg rätt som vi båda gillade skarpt. Det var för mycket citron för att den skulle passa ihop med vinet, men visst det var inte äckligt. Vinet var en ganska typisk Riesling även om vi absolut inte satte den i Australien.

SPRITÄRTOR «CHAUD FROID» 
SPRITÄRTOR «CHAUD FROID»
med vildmynta och rökta räkor

Corail 1998, Château d’Arlay, Jura, Frankrike
Kommentar: Det är nu det händer, en rätt som jag bara kan beskriva som magisk. Leken mellan varmt och kallt tillsammans med den lilla rökta boll av räkor är overkligt bra. Det är nog bland det bästa jag ätit i moderntid. Vinet gör inte rätten sämre, det passar riktigt bra ihop.

NÄSSLOR FRÅN ABBEKÅS & SALMALAX
med rosenpeppar och slanggurka

Savennieres 2008, Pithon-Paille, Loire Frankrike
Kommentar: En rolig och effektfull servering ger rätten ett lyft. Den minutrökta laxen som rökts under lock vid bordet är mycket god, dock så var det en vinegrette på gurka som jag inte riktigt kommer överrens med. Vinet var konstigt tillrätten, passade inte alls så som jag hoppats på.

BLOMKÅL & SVART TRYFFELBRÖD 
BLOMKÅL & SVART TRYFFELBRÖD
med lättbakat ägg från Gudings gård och parmesan
Langhe Nebbiolo Uno 2007, Cá de Rabaja, Piemonte, Italien 
Kommentar: En rätt som är helt svart och vit, mycket snygg och smaken är vad man kan förvänta sig. Det bästa med denna rätt var nog det perfekt bakade ägg som höll ihop rätten och var en perfekt brygga till vinet, riktigt snyggt gjort.
 
BASKISK ANKLEVER «MÜSLI» 
BASKISK ANKLEVER «MÜSLI»
med rostad mandelmjölk
Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2008, Dr Loosen, mosel, Tyskland
Kommentar: Ja, jag kanske inte behöver säga att jag gillar anklever, men det är så löjligt gott. Här hade de gjort en müsli av russin, körsbär, flädersnö och puffris som gav rätten precis den sötma och syra som krävs, riktigt gott. Vinet är kanske inget som jag hade serverat till denna rätt men söttman i vinet levererar det man förväntar sig.

HJÄLMARGÖS KOKT I RAPSOLJA  
HJÄLMARGÖS KOKT I RAPSOLJA
med ostron och confiterad purjolök
 
Guitian 2006, Bodegas La Tapada, Valdeorras, Spanien
Kommentar: En gös som är helt perfekt tillagad är svårt att inte gilla, men här har man strulat till det med kronärtskocka som ger rätten en sur framtoning, synd. De serverade rätten med torkad tonfiskrom som hyvlades vid bordet, snyggt men vet inte om det lyfte rätten något nämnvärt.

DILAMM FRÅN ALPERNA «BAGNA CAUDA» 
DILAMM FRÅN ALPERNA «BAGNA CAUDA»
med primörkonserv och toppmurklor
Ca di Pian Barbera d’Asti, 2007 La Spinetta, Piemonte, Italien
Kommentar: Här levereras det lamm på hög nivå, ett perfekt vattenstekt dilamm som smälter i munnen, det var också en korv gjord på samma lamm. Vinet fungerade väl till rätten men jag hade nog vilja få ett “varmare” vin serverat men men.

F 12 OSTAR
med silverlökskompott, druvjosgélé och rosmarinpuder

Dolc de Mendoza 2004, Enrique Mendoza, Alicante, Spanien
Kommentar: Nu kommer jag inte ihåg vad ostarna hette, sjukt klantigt men både vinet och maten börjar göra sig påminda vid det här laget. Det var riktigt gott hur som helst. Vinet passade bra och var lite roligt vårigt, något som vi inte hade räknat med, kul faktiskt.

FRUSEN ÄLGÖRT «EISWEIN»
med svartpepparmadeleine

Här kommer första smakrensaren och det var behövligt, mycket gott.

GLASHUSRABARBER «NAPOLEON»

GLASHUSRABARBER «NAPOLEON»
med fåryoghurtsorbet

Botrytis Riesling 2007, Josef Chromy, Tasmanien, Australien
Kommentar: En snygg och god rätt som är välbalanserad och man kan nästan inte sluta äta.

VARM CHOKLAD «SUFFLÉ»
med hallonsorbet
Kommentar: Ja det kan inte gå fel här utan detta var ruggigt gott. Enkelt kan tyckas men det var perfekt tillagat och det slår det mesta.

Vi är mer än nöjda när vi går hem till hotellet och vi funderar om det inte vore något vi borde göra oftare.
Helhetsupplevelsen måste vi säga är bra men det är bara två tre rätter som sitter kvar såhär några dagar efter. Vad det gäller vinerna kan jag tycka att man kan förvänta sig mer,  visst de passade till rätterna hyggligt men inte så man blir överraskad. Rekommenderar dock att åka dit bara för att äta SPRITÄRTOR «CHAUD FROID» med vildmynta och rökta räkor, helt magiskt.

No comments:

Post a Comment