Saturday, January 24, 2009

Fredagsgott!


Det är nog inte alla som uppskattar ett vin som enbart är gjort på Pinot noir, jag är o andra sidan en som tycker det är stört gott. Jag vill därför rekomendera Savigny-lès-Beaune 2006 (nr 5222) vilket är ett vinsom är just gjort på pinot noir. Vinet har friska toner av lingon och körsbär i smaken. Doften är ren och balanserad, toner av något asiatiskt gör sig påmind, vet faktiskt inte vad. Det är inget jag bryr mig om när vinet var så pass trevligt. Betyg 80.

Monday, January 12, 2009

Köper du pasta? Lägg av!



Jag har sagt till mig själv att jag aldrig mer ska köpa pasta, dels för att det är overkligt lätt att göra egen och dels för att det är betydligt godare med egen. Jag kan samtidigt inte anklaga, typ Barilla, för att ha konstiga tillsatser i sin pasta för det är i princip samma ingredisenser.

I mina försök att göra perfekt pasta så har jag haft som mål att återskapa en rätt som jag blev serverad på PerLei i Stockholm. Polenta fylld ravioli med karl-johansvampsky vilket kanske var det godaste jag har ätit på mycket länge (kanske ever!).
Jag kör på ett litet eget men skit enkelt recept på pasta som en idiot kan komma ihåg och lyckas med.

Mitt recept på pasta
Man kan köra 50 % durumvete.
110 gram mjöl / ägg ( kör detta ggr 3 för en middag till 4 personer)
Olivolja
Salt

Metod
Blanda allt till en deg, knåda degen i ca 10 minuter.
Låt vila i kylen 30 minuter.
Kör i pastamaskin om du är rik och äger en, annars kavla med en vanlig brödkavel.

Sedan kan du göra ravioli som är fyllda med lite vad som helst, anklever?
I mitt fall fick det bli polenta smaksatt med tryffel. Polenta är kanske det enklaste man kan göra men tänk på att få konsistensen perfekt för att kunna göra snygga ravioli. Till detta serverade jag en sky som jag smaksatte med karl-johansvamp, det blev stört gott.
Jag har lite som behöver förfinas i rätten men om några försök till blir den så lik den kan bli, dock utan vittryffel från Alba.
Till detta serverades två olika viner, dels det vin som de serverade på PerLei,
Ca' Rugate Monte Alto 2002 (nr 88263). Det passar fantastiskt bra till smakerna från skyn, det liksom lyfts fram av tonerna av karl-johansvamp. Betyg 88.
Det andra var ett rött som jag har smakat flera gånger tidigare,
Beringer Founders Estate Zinfandel (nr 6718). Ett bra vin som faktiskt passade bättre än jag hade förväntat mig. Doften har tydliga inslag av mörka bär, även smaken drar åt mörkabär men med mer toner av sötlakris och viol?? Betyg 76.

Det verkar som gästerna var nöjda även om det var mitt första försök med denna rätt. Efter maten tänkte jag ta tag i det som jag lovade i mitt förra inlägg; att dricka bra vita viner under våren.
Jag hade en flaskaTrimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile 2001 (nr 97675, det är 2002) i vinkällaren så den fick det bli. Det är helt klart den godaste Trimbach som jag har smakat, det är ett vin som håller hög kvalitet. Doften var fantastisk, petrolium, grape och honung. Smaken var ordentligt frisk och tonerna från doften gjorde sig påminda. Det är bara att köpa en kartong och lagra för framtida middagar. Betyg 93

Friday, January 9, 2009

Ett glas vitt


Just i detta nu bjöd jag in mig själv på ett glas vitt hos grannen. Han hade nämligen varit över och snackat att de skulle käka skaldjur ikväll. Skaldjur, tänker jag. Då måste de ha en bra flaska vitt hemma. Självklart var det så. De hade köpt en Chabli från producenten J M Brocard som jag personligen tycker håller en ganska bra nivå på sina viner.
Vinet som heter Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre (nr 5587) ger mig en ton av ylle eller någon svavelliknande doft i första sniffen. Det doftar som vanligt bra med mineral och äpplen men smaken tycker jag drar åt lite mer mogna äpplen.
Det var länge sedan jag drack ett bra vit vin (som inte är champagne förstås) så jag har inte några färska minnen av hur en bra Chabli smakar. Det är något jag måste råda bot på under våren. Vinet får betyget 79 vilket är helt ok.

Tuesday, January 6, 2009

Nyår!



Ja, då var det dags igen, nyår. Jag kan tycka att nyår är trevligt eftersom man umgås med folk man tycker om men fan mer onödigt firande får man leta efter. Detta år var det lite extra att tänka på vid själva skapandet av menyn, vi har en glutenallergiker, en gravid samt två mjölkprotein allergiker. Jag fick för mig att jag skulle göra en liten amuse-bouche som skulle serveras till champagnen när alla var på plats. Det fick bli lax som jag gravade och sedan rökte 5 minuter i abu-röken ( nä den gravida fick vara utan ), ovan på dessa kuber gjorde jag en äppelsallad. Det passade sjukt bra och smakade riktigt gott.
All mat som skulle serveras under kvällen hade vi redan förberett så det var bara att svepa ihop det innan varje rätt. Okej bara och bara, det var fan lite meck!
Förrätten var hummer i en smöremulsion som serverades med bondbönor och en ordentligt reducerad fond på hummerskal. Till detta serverades självklart champagne, André Clouet Grande Réserve (nr 7686). Den kanske inte passade 100 % till rätten men 80 % i alla fall. Varmrätten fick bli helstekt kalvhare med en sky som blankades med ankleversmör, en puré på potatis smaksattes med tryffel.
Till detta hade vi ordnat en blindprovning av 4 olika rödviner. Tanken var att vi skulle lista ut vilket vin som man själv hade inköpt och sedan plocka vilket land. Det är faktiskt ganska svårt när det blir en helblind provning, som tur var plockade jag ut den flaska jag hade köpt i alla fall. Efterrätten var nog den rätt som jag är mest nöjd med, det kan bero på vinet som serverades. Moulin Touchais (nr 4196) är bland de viner som jag rankar högst. Det är liksom perfekt balanserat i smaken. De druvtypiska dofterna av honung och mandelmassa är fantastiskt. Betyg 95 (som årgången).
En variation på exotiska frukter serverades ( se bild, bra kamera i Iphone? ICKE! ). Från vänster en ananassallad med lite stänk av svartpeppar. Nästa är en mangosorbet och sedan en crème brûlée på kokosmjölk smaksatt med tonkaböna. Sista smaken fick bli en gelé på blodapelsin. Det var smaker som passade kanon till vinet. (alla recept fixas på förfrågan)
Mitt nyårslöfte är att dricka och äta ännu godare än 2008, vet inte om jag kommer lyckas men jag kommer fan försöka!