Sunday, September 19, 2010

"och vi var glada som ett barnkalas"


För att citera en textrad av Bo Kaspers Orkester. Denna helg har gått i den barnsligt goda matens tecken. Fredagsmys med tacokväll och bärs, för hela familjens skull. På lördagen blev det en enkel köttbullslunch, för att ladda lite inför kvällen. Det blev italienskt småplock med ostar, chark, grönsaker och hemlagad pizza. Till detta knäckte vi en Barbaresco 2004 från ett kooperativ vid namn Produttori del Barbaresco, och är ett av världens äldsta kooperativa viner. Färgen tegelröd och väldigt tunn. Sen till doften som bet tag ordentlig med krallig alkoholig ton, men efter smällen kom det krypandes toner av russin, lingon, läder, trä och något svampig ton. Smaken var tufft sträv men löjligt tunn och extremt ofyllig. Kanske öppnade jag vinet några år för tidigt, men jag tyckte att den saknade den riktiga kroppen. Priset skvallrar väl lite om att vi inte snackar om någon stor Barbaresco, men den kunde ha givit något mer avtryck efter sig. Mitt betyg blir 67p, och jag tycker att ni kan lägga samma pengar på något roligare.

Sen söndag med picknick i svampskogen med familjen, för att sedan åka hem och fixa söndagsstek med tillhörande rotfruktsgratäng och sky. Till detta ett hyggligt vardagsvin från nyhetshyllan på SB, som jag tycker ni kan prova till torsdagspizzan. Som dessert blev det fattiga riddare med farinstekta äpplen och vaniljglass. Till detta tog vi ett säkert "dessertvinskort" som jag brukar dricka till denna typ av dessert, Moscatel de Setubal. Kombinationen satt som en smäck. Köp och prova, urgott!!! Här kommer receptet på desserten....


Fattiga riddare, 4pers
8st skivor formfranska (kantskurna)
2dl grädde
3ägg
Smör till stekning
Kanel/socker

Arbetsgång:
Vispa ihop ägg och grädde
Vänd ner brödskivorna snabbt i äggsmeten
Stek i smör tills det blivit gyllenbruna på båda sidor
Vänd de stekta skivorna i kanel/sockerblandningen

Servera med farinstekta äppebitar, ev vaniljglass och vinet. Tjohoooo......

No comments:

Post a Comment