Tuesday, December 16, 2008

En bra fond

I helgen var det dags att fyll på förrådet av fond. Jag använder alltid egen producerad fond i matlagning, kan tyckas att man är lite dryg när man säger så men allvarligt! Varför förstöra maten med en massa E och annat skit. Nopp, jag säger bara LÄGG AV!
Denna batch blev så stört bra att jag nästan ville ta mig ett glas rakt av.
Efter lite tjat och önskningar kommer här ett recept. Ingen precis vetenskap utan mer en riktlinje.
1 kg ben (vilt, kyckling eller Kalv. Ej Fläsk!)
Alltså viltben ger en viltfond osv.. Det går o blanda om man vill.

3 gula lökar
3 röda lökar (ger lite färg)
1 purjolök
1 morot
1 palsternacka (inte mycket för det gör fonden söt.)
1 vitlök (Ta en hel eller eller ett par sololökar, vitlök=Gott!)
1/4 Rotselleri
1/4 själkselleri
12 vitpepparkorn (går bra med 11 oxå)
Lagom med färsk eller torkad timjan
3 lagerblad
2-3 msk tomatpuré

Metod
Bryn benen i ugnen tills de blir lite brända (hög värme).
Samtidigt sätter du på din största gryta och bryner de grovt delade grönsaker och rotfrukterna (i olivolja). I med tomatpuré och bryn vidare. Det kan bli lite bränt i botten men det löser sig senare i processen.
Nu när rotfrukterna är ok, häller du på vatten och i med benen.
Det ska inte storm koka utan bubbla lite lagom.
Skumma gärna upp ibland och ta bort fett som flyter upp till ytan.
Nu kan du låta den stå en stund, kanske 6 timmar.
Ibland kanske man behöver fylla på med vatten, har du lock på glänt blir det inte så ofta.
När du tycker att den har dragit tillräckligt länge är det dags att ta bort de grova delar ur grytan, låt det sedan svalna. Finns det möjlighet att ställa ut den så gör det över natten. Fettet kommer stelna och flyta upp till ytan.
Se till att få bort allt fett.
Dagen efter så är det dags att sätta om fonden (om man vill). Ta in grytan och koka upp och ha i följande,

Dag 2
3 gula lökar
3 röda lökar
1 vitlök
1/4 själkselleri

Nu är det bara låta den stå och puttra vidare tills det är dags och sila fonden.
Använd en Finfin sil.
Du kan välja att reducera ner fonden till önskad styrka efter silning eller före, det är upp till dig (men gör det efter ;)).

Hoppas att det kommer vara till hjälp när ni lagar lite god mat framöver.
Dessutom om ni ska bjuda över mig så lär det fan vara egen gjord fond!

Monday, December 15, 2008

Favorit i repris

I fredags köpte jag ett vin som jag har smakat många gånger men inte årgång 2006.
Det är så klart Insoglio del Cinghiale 2006 (nr 98813) som jag tänker på. Ett vin som är helt gudomligt och till bra pris dessutom. Det är något visst med vin från toscana, det är gott helt enkelt. Köp gärna 10 flaskor och lagra för det klarar detta vin i säkert 4 år till.
Doften är typisk Insoglio, den är lite kryddig i början men det finns mängder av mörka bär så som björnbär och körsbär. Smaken förstärker doftintrycket men ger det en nyanserad ton. Helt klart ett mycket bra vin. Betyg 91

Monday, December 1, 2008

Vilken soppa!

Jag är inte helt tokig i soppa men ibland kan det vara riktigt gott, som i helgen. Vi var och hälsade på goda vänner som flyttat tillbaka till Göteborg. De serverade kanske den godaste soppan jag har smakat i moderntid. Jordärtskockssoppa med äpple och palsternakskompot(recept nedan).
Det gjorde inte saken sämre att de serverade en kanon champagne, R & L Legras Grand Cru Blanc de Blancs (nr 7433).
Det var ett självklart val med en Blanc de blanc till soppan som höjde rätten precis lagom mycket. Jag har druckigt denna champagne vid ett flertal tillfällen och den är riktigt trevlig. Doften har tydliga toner av gröna äpplen och en len smörig doft. även smaken ger toner av äpple och lite rostade toner. Betyg 85

Det blir inte lätt att slå den rätten när det blir min tur att bjuda igen.

Jag har lyxen att sitta inne med receptet. Håll tillgodo! (mjölk och glutenfri!)

Ingredienser
10 st stora jordärtskockor
2 st schalottenlök
1.2 l fiskbuljong/ kräftbuljong
2 dl vittvin
6 dl grädde (Oatly havregrädde)
salt
peppar
olivolja
2 st äpple
2 st palsternacka
2 st schalottenlök
2 dl vatten
2 dl Tofutti sour supreme
dill
200 g skalade räkor
vittvinsvinäger
olivolja
salt
peppar
Gör så här
1. Skala och skär ner jordärtskockan i mindre bitar, hacka schalottenlöken fräs dem i smör, slå på vittvin, buljong och grädde.
2. Koka dem mjuka, mixa till en slät soppa och smaka av med salt och peppar. Avsluta att mixa upp soppan vid servering.
3. Skala palsternackan och äpplet. Skär ner i små bitar och fräs med lök i smör tillsätt vin och tofutti. Koka mjukt och stöt till en grov kompott smaka av med salt och peppar.
4. Avsluta med att vända ner dill och räkor i kompotten.
5. Vid servering; Kula upp kompotten i varma djupa tallrikar och toppa ev med lite krasse. Servera soppan ur en kanna vid bordet.