Sunday, October 5, 2008

Vittryffel från Alba!



Igår var jag på resturangen PerLei i stockholm. När vi kom dit så var klockan stax efter 19 och det var en skön och ombonad atmosfär som mötte oss när vi klev in genom dörren. En ganska liten resturang med ca 30 platser. Ganska så enkelt men det passar mig utmärkt. Precis utanför så stod det en skylt att de precis hade fått in färsk vittryffel från Alba (MUMS!), med det i tankarna så satte vi oss och började med ett glas Billecart-Salmon Brut Réserve (nr 7454). En bra champange som är lagom brödig i doften och torr, frisk smak av äpple. Betyg 80

Vi bestämde oss för att ta meny 2 med vinpaket och i väntan på första rätten så serverades det en amuse på svärdfisk. Vi fick dessutom nygräddat bröd, ett med smak av rosmarin och ett annat som var friterat med smak av tryffel (Det var magiskt).

Jag har givetvis inte alla viner uppskrivna utan får ta det i ett separat inlägg.
Den första rätten var en Kalvcarpaccio med äpple-jordärtskocksallad
och valnötsdressing, till det så hyvlade de färsk vittryffel! Det var helt fantastiskt, dofterna oj oj vilka dofter. Det var nog den absolut bästa carpaccio som jag ätit, EVER! Det var faktiskt perfekt. Till den rätten så serverade de ett vitt vin (som jag inte kommer ihåg namnet på) som inte riktigt orkade med rätten, synd.
Nu var man i himlen och funderade på om det gick att slå, vi hade ju 4 rätter kvar. Det verkade onekligen att det gick att fortsätta leverera på samma höga nivå. Det serverades Vitpolenta fylld ravioli med karl-johansvamp, nepitella (myntasmak, grej typ) och tryffel. Det var enligt mig den bästa helhetsupplevelsen under kvällen. Vinet passade kanon till den otroligt goda rätt. Jag gillar dessutom att när man har fått rätten framför sig så hällde de på en sky med smak av karl-johansvamp MUMMA!
Det är ganska enkla rätter att göra men de exekverade dem otroligt bra.

Den tredje rätten var en spädgrisvariation med potatis-ankleverbakelse, "Saba"vincotto och björnbär. Det var inte alls så bra som de två första rätterna, det var inte dåligt men man borde jobba lite mer med den helt klart.

Nu var jag väldigt mätt men lite ost ska ju slinka ner (finns en del att fylla). Det var ett urval av tre olika ostar serverade med ett glas amarone. Mycket gott, gillade en hårdost som det var riktigt drag i.
Nu var det dags för sista rätten som var en Lakrits crème brulée med aprikos-cedrosallad. Den var inte alls så bra utan ganska dålig faktiskt.
Det känns som de började med två underverk och sedan när man förväntar sig mer så blir det lite platfall faktiskt. Lite synd men jag kan tänka mig att om de jobbar lite på rätterna så blir det ruggigt bra.
Mitt helhets intryck av PerLei är mycket bra, det var trevlig personal, bra atmosfär och överkomliga priser. Betyg 90

No comments:

Post a Comment