Sunday, February 15, 2009

Boeuf bourguignon på riktigt!

Alla hjärtans dag är ju ett tillfälle där man ska skämma bort varandra lite extra och så även detta år. Jag fick snilleblixten att faktiskt laga den perfekta Boeuf bourguignonen och till detta servera en potatispuré och nybakat Gateaus valnötsbröd

Boeuf bourguignon

1,5 kg högrev
1 msk tomatpuré
300 g morot
300 g Steklök
vitlök (efter behag men det ska vara mycket)
350 g champinjoner
300 g rökt sidfläsk
8 dl kalvfond (inget bong skit!)
7 dl rödvin
Färsk timjan
S&P

Metod
Värm en gryta och steg fläsket, lägg fläsket åt sidan. 
Bryn köttet i fettet från fläsket, salta och peppra.
Tillsätt tomatpuré, vitlök, timjan och häll på röttvin.
Sjud i ca 30 minuter tillsätt därefter kalvfond och sjud vidare i 
60 minuter tills köttet börjar trilla isär. Släng i morötter och champinjoner och koka i 30 minuter till. Nu kan man reda av det med maizenamjöl om man vill.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med potatispuré och färsk bladpersilja.


Till detta fick det bli ett vin från en producent som jag tidigare inte har provat något från.
Corton Grand Cru 2004 (nr 97640) från Antonin Rodet var ett helt okej val till maten. Det var i färgen lite tegelrött och doftade fantastiskt av mogna röda bär och salvia. Smaken var utvecklad och kryddig. Ett gott vin till mat (passar bättre till mat som serveras med tryffel) men även till att bara dricka en kväll vid brasan. Betyg 85

No comments:

Post a Comment