Sunday, May 17, 2009

Stensnäs kursgård

I fredags var jag på konferens i Stockholm närmare bestämt Stensnäs Kursgård, eller som de beskriver sitt erbjudande “Konferens vid havet”. Ja mycket riktigt det var banne mig precis vid havet, ett mycket gemytligt ställe.

När det gäller middagar på olika kursgårdar eller på olika konferenser så brukar det inte vara någon höjdare. Den stora frågan är om detta skulle bli något som skulle kasta den tesen i soptunnan.
Middagen startar med en mycket välgjord förrätt.

Förrätt
Sesampanerad tonfisk med wasabidressing & vattenkrasse

Sesampanerad tonfisk med wasabidressing & vattenkrasse. Serverat på Stensnäs kursgård
Det var en mycket fin bit tonfisk som de hade halstrat och panerat med svarta sesamfrön. Till detta hade de gjort en mycket bra wasabidressing (soya och wasabipulver). Jag tycker att detta var riktigt smart av köket eftersom det gick att servera alla utan att maten skulle ta stryk. Dessutom mycket gott i all sin enkelhet.
Jag ger denna rätt betyget 84.

Receptet på wasabidressingen var mer exakt
1 dl kikomonsoya
2 tsk wasabipulver (mer om man vill)

Nu kanske ni undrar om det inte serverades något vin till detta? Jo, det stämmer men det räknas inte, för skit vad det passade illa till rätten och även att bara dricka vinet gjorde att man blev störd.
Nu till varmrätten, vad skulle de kunna göra för att bibehålla den ganska höga standard som förrätten höll. Det blir en varmrätt som man borde kunna lyckas med utan några större problem.

Varmrätt
Kalvinnerfilé med rostad vitlökscréme, rödvinssky, haricots verts & rostade potatiskulor

Kalvinnerfilé med rostad vitlökscréme, rödvinssky, haricots verts & rostade potatiskulor. Serverat på Stensnäs kursgård
Det verkar som det var stor variation på kvaliteten på denna rätt, en del fick stora senor i köttet medans bordsgrannen käkade upp den utan problem. Man har helt enkelt olika syn på mat. Jag fick två bitar som var riktigt dåliga tyvärr, ordentligt överstekta och av “dallrig” kvalitet. Det bästa med rätten var nog vitlökscrèmen som var helt ok. Den så kallade rödvinsskyn smakade kemiskt och sjukt mycket tomatpuré.

Ja det övriga låter jag vara osagt, ni förstår nog vad det var för nivå på denna rätt. Men vad är potatiskulor? Varför skriver man detta? Går det att odla? Upplys mig!

Det var något som sa inom mig att det inte skulle bli bättre med desserten. Det började ju så bra med en snyggt serverad rätt för att sedan vara fritt fall mot de stenhårda klipporna. Fan att det ska vara så svårt!

Dessert
Mascarponecrème med färska bär

Mascarponecrème med färska bär. Serverat på Stensnäs kursgård
Japp det smakade som det ser ut. Lite bär i en korg av choklad toppat med en mascarponecrème. Det var faktiskt riktigt äckligt, det smakade kylskåp och man kunde nog ha serverat en chokladpralin istället med kaffe. Det hade iallafall räddat anseendet lite.
Ja detta var inte något som förstörde min tes. Jag måste ändå säga att det var en bra miljö och rummet jag hade var helt ok.

Har man inga större krav på maten så är detta helt okej för ett bröllop eller en konferens.

1 comment: