
På begäran kommer ett recept på en bra deg där man inte behöver knåda eller använda dyra köksmaskiner. Receptet är inspirerat av bloggaren Martin Johansson
2st baguetter/ eller ca 20 småbröd
20g jäst
1msk olja
300g vatten (3dl)
390g vetemjöl (gärna specialvete)
2tsk salt
-Lös upp jästen i vattnet och oljan i en bunke. Tillsätt mjöl och salt.
-Rör runt med en slev tills allt balndat sig.
-Täck bunken med degen i med en plaspåse och jäs degen i 30min.
-Täck bunken med degen i med en plaspåse och jäs degen i 30min.
-Drag och vik in degen mot mitten i bunken, låt jäsa ytterligare 30min.
-Upprepa samma momentet samt jäsningen en gång till.
-Själp nu upp degen på en mjölad yta och platta ut degen till en fyrkant.
-Vik degen till ett "kuvert" och vänd så skarvarna är ner.
-Mjöla degen och lägg en duk över och jäs i ytterliggare 45 min.
-Sätt ugnen på 250grader och stoppa in en plåt.
-Dela degen till två bröd eller ca 20 små utan att "slå" ut luften ur degen.
-Tag ut den varma plåten och lägg snabbt över bröden.
-Stoppa in plåten i ugnen samtidigt som du kastar in ca 1dl vatten (OBS!! Akta Ångan)
-Öppna luckan efter ca 5min och släpp ut ångan.
-Sänk tempen till 200grader
-Upprepa momentet 3 ggr under bakningen tills brödet är klart
(tot baktid ca 15-20 min beroende på brödets storlek)
Är du säker på att du använde 20g jäst?
ReplyDeletejag brukar göra det med typ 5 gram.
Tycker att mycket smakar mer...
ReplyDelete