Jag är inte helt tokig i soppa men ibland kan det vara riktigt gott, som i helgen. Vi var och hälsade på goda vänner som flyttat tillbaka till Göteborg. De serverade kanske den godaste soppan jag har smakat i moderntid. Jordärtskockssoppa med äpple och palsternakskompot(recept nedan).
Det gjorde inte saken sämre att de serverade en kanon champagne, R & L Legras Grand Cru Blanc de Blancs (nr 7433).
Det var ett självklart val med en Blanc de blanc till soppan som höjde rätten precis lagom mycket. Jag har druckigt denna champagne vid ett flertal tillfällen och den är riktigt trevlig. Doften har tydliga toner av gröna äpplen och en len smörig doft. även smaken ger toner av äpple och lite rostade toner. Betyg 85
Det blir inte lätt att slå den rätten när det blir min tur att bjuda igen.
Jag har lyxen att sitta inne med receptet. Håll tillgodo! (mjölk och glutenfri!)
Ingredienser
10 st stora jordärtskockor
2 st schalottenlök
1.2 l fiskbuljong/ kräftbuljong
2 dl vittvin
6 dl grädde (Oatly havregrädde)
salt
peppar
olivolja
2 st äpple
2 st palsternacka
2 st schalottenlök
2 dl vatten
2 dl Tofutti sour supreme
dill
200 g skalade räkor
vittvinsvinäger
olivolja
salt
peppar
Gör så här
1. Skala och skär ner jordärtskockan i mindre bitar, hacka schalottenlöken fräs dem i smör, slå på vittvin, buljong och grädde.
2. Koka dem mjuka, mixa till en slät soppa och smaka av med salt och peppar. Avsluta att mixa upp soppan vid servering.
3. Skala palsternackan och äpplet. Skär ner i små bitar och fräs med lök i smör tillsätt vin och tofutti. Koka mjukt och stöt till en grov kompott smaka av med salt och peppar.
4. Avsluta med att vända ner dill och räkor i kompotten.
5. Vid servering; Kula upp kompotten i varma djupa tallrikar och toppa ev med lite krasse. Servera soppan ur en kanna vid bordet.
Monday, December 1, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment