Tuesday, December 16, 2008

En bra fond

I helgen var det dags att fyll på förrådet av fond. Jag använder alltid egen producerad fond i matlagning, kan tyckas att man är lite dryg när man säger så men allvarligt! Varför förstöra maten med en massa E och annat skit. Nopp, jag säger bara LÄGG AV!
Denna batch blev så stört bra att jag nästan ville ta mig ett glas rakt av.
Efter lite tjat och önskningar kommer här ett recept. Ingen precis vetenskap utan mer en riktlinje.
1 kg ben (vilt, kyckling eller Kalv. Ej Fläsk!)
Alltså viltben ger en viltfond osv.. Det går o blanda om man vill.

3 gula lökar
3 röda lökar (ger lite färg)
1 purjolök
1 morot
1 palsternacka (inte mycket för det gör fonden söt.)
1 vitlök (Ta en hel eller eller ett par sololökar, vitlök=Gott!)
1/4 Rotselleri
1/4 själkselleri
12 vitpepparkorn (går bra med 11 oxå)
Lagom med färsk eller torkad timjan
3 lagerblad
2-3 msk tomatpuré

Metod
Bryn benen i ugnen tills de blir lite brända (hög värme).
Samtidigt sätter du på din största gryta och bryner de grovt delade grönsaker och rotfrukterna (i olivolja). I med tomatpuré och bryn vidare. Det kan bli lite bränt i botten men det löser sig senare i processen.
Nu när rotfrukterna är ok, häller du på vatten och i med benen.
Det ska inte storm koka utan bubbla lite lagom.
Skumma gärna upp ibland och ta bort fett som flyter upp till ytan.
Nu kan du låta den stå en stund, kanske 6 timmar.
Ibland kanske man behöver fylla på med vatten, har du lock på glänt blir det inte så ofta.
När du tycker att den har dragit tillräckligt länge är det dags att ta bort de grova delar ur grytan, låt det sedan svalna. Finns det möjlighet att ställa ut den så gör det över natten. Fettet kommer stelna och flyta upp till ytan.
Se till att få bort allt fett.
Dagen efter så är det dags att sätta om fonden (om man vill). Ta in grytan och koka upp och ha i följande,

Dag 2
3 gula lökar
3 röda lökar
1 vitlök
1/4 själkselleri

Nu är det bara låta den stå och puttra vidare tills det är dags och sila fonden.
Använd en Finfin sil.
Du kan välja att reducera ner fonden till önskad styrka efter silning eller före, det är upp till dig (men gör det efter ;)).

Hoppas att det kommer vara till hjälp när ni lagar lite god mat framöver.
Dessutom om ni ska bjuda över mig så lär det fan vara egen gjord fond!

1 comment:

  1. Fattar inte hur du vågar satsa på fonder när ekonomin ser ut som den gör.

    http://drbosa.blogspot.com/

    ReplyDelete