Wednesday, March 31, 2010

La Velona, Rosso di Montalcino 2007


Onsdag och lite vinkväll med en nyhet från SB, med säljstart från 24/3. Vintypen har jag testat tidigare, men inte från denna producent. La Velona, Rosso di Montalcino 2007, är lätt portvinsfärgat i kulören och med spår av mognad teglighet. Doften är kraftigt fruktig med kryddiga toner, russin, körsbär och lakrits. Överst låg en liten skön ton av ek som snobbade upp det till en bra nivå. Smaken var lite söt fruktighet som snabbt blev sträv och sangiovse- kärv med bra körsbärstoner och ekig kaffebrändhet. Spontant är vinet kralligt, men saknar den där riktiga kroppen, och jag tycker att det funkar ypperligt till påskens lammstek med örter och poatisgratäng. Själv kommer jag att för skoj skull att köpa ett par för att lägga undan i ett par år. Min rekomendation är köp och drick nu, men prova gärna att lägg undan ett par år. Betyget blir 73P.

2 comments:

  1. Drack vinet förra helgen och blev förvånad. Hade jag druckit blint hade jag trott att det var sydfranskt, absolut inte Montalcino. Oerhört icke-ursprungstypiskt. Inte för att det var dåligt,tvärtom riktigt gott, men det var inte Toscana för mig.

    ReplyDelete
  2. Hej Peter.
    Tack för din kommentar. Förstår hur du tänker ang Frankrike, men jag måste säga att jag tyckte att den sura körsbären slog igenom ganska hårt. Sangiovesen gjorde sig påmind ganska tydligt, men blev lite nertonad av de övriga upplevelserna

    ReplyDelete