Tuesday, December 22, 2009

Nu är det slut för i år!


I söndags gjorde jag mitt sista julbord för denna gång, och är lika trött som vanligt på all julmat lagom när man själv skall sätta sig i lugn och ro för att inta detta måste. Ni kanske har tyckt att jag varit lite anonym den senaste tiden? Detta beror till stor del på att jag har jobbat som en galning de senaste veckorna och bara klarat med de mänskliga behoven som att äta, sova och...
Men de senaste dagarna har jag fixat pepparkakor, saffranstryfflar och lite annat smått och gott som jag tänkt att avnjuta under den ledighet som nalkas. Ett litet besök på systemet har det blivit, och där inhandlade jag några trevliga julöl, och vinnaren blev...
Mysinge Midvinterbryggd(85P). I den här mörka alen var det vörtbröd, glögg, citrus och knäck. Mycket god och rekomnderas starkt att inhandlas medans den finns kvar i lager, och bör avnjutas sval till en skinkmacka på vört med stark senap.
Tänkte även dela med mig av ett trevligt julrecept som är mycket enkelt att svänga ihop på 5min...

Rocky Road
300g hackad choklad
2dl grädde
1dl socker, honung eller sirap
1dl mini- mars mallows
1dl russin
2dl av mandel, pistage, eller hasselnötter

Arbetsgång:
Koka upp grädde med det söta
Häll koket över chokladen och rör om, låt stå 3 min.
Mixa smeten med en stavmixer till slät ganache
Häll upp i en form i ett ca 3cm tjockt lager
Strö över mars- mallow, russin och mandel
Låt stelna i kyl, och skär upp i kuber
Servera dessa godisar med ett glas Port eller Madeira


Lycka till och GOD JUL

Sunday, December 20, 2009

Manitoba Cream – Enkelt Bondbröd

Det blir första gången jag bakar ett bröd med Manitoba Cream, det har inte varit så lätt att få tag i men nu finns det tydligen i var och varannan butik. Brödet som jag tänkte baka kallar restaurangakademin för bondbröd, det är lika enkelt som det låter, jäst, salt, vatten och mjöl.

Recept på Bondbröd

50 g jäst
2 kg Manitoba Cream
2 l vatten
4 msk grovt havssalt

Metod
Blanda jäst, vatten, salt och mjöl i degblandaren.
Kör maskinen på låg fart tills allt är blandat, höj sedan till hög fart och slå degen i ca 7-10 minuter. Degen ska släppa från kanterna.
Jäs i bunke täkt med handduk, ca 60 minuter.
Dela till limpor och låt jäsa på plåt i ca 30 minuter.
In i 275 grader och efter 8 minuter sänker du till 200 grader och gräddar i 17 minuter (innertemp ca 98 grader). Låt kallna på galler.

Thursday, December 17, 2009

André Clouet Millesime 1995

André Clouet Millesime 1995 
Vi hade lite gäster över för några veckor sedan och då passade jag på att bjuda på en av våra flaskor André Clouet Millesime 1995. Det var trevligt att smaka en flaska där årgången i champagne var riktigt bra, Champagne hade ju några svåra år innan så man kan förstå att vinmakarna var nöjda med 95:an.
När jag öppnade flaskan så kunde jag inte låta bli att hälla upp lite för att kolla om det hade en ren doft, det hade den kan man säga, ren doft av tryffel. Det var helt stört vad det doftade, riktigt kul. Utöver tryffel så tycker jag att det fanns lite smör, rosor och äpple. Jag personligen tycker den är lite over the top om inte det så är den redo att drickas nu (vilket inte är så dumt). Smaken är fyllig och mysigt krämig, det finns plommon, äpple och vid lite tid i glaset blir det röda äpplen i kvadrat. Jag gillar stilen som denna lagrade champagne levererar även om den kanske har utvecklas lite väl snabbt med tanke på årgången. Det som jag tycker är synd är att tryffeldoften försvinner efter lite tid i glaset men annars så är det en champagne som är dags att korka upp, dofter och smaker är redo.(88)

Wednesday, December 16, 2009

Chokladkräm

Det var ett tag sedan jag hade gäster hemma men det jag minns var att jag hade panik över vad jag skulle bjuda på för efterrätt, givetvis frågar man kocken om hjälp. En chokladkräm fick det bli, enkelt att göra i förväg vilket är ett absolut krav.

Recept på Chokladkräm

250 g Grädde
175 g Mjölk
125 g Äggula
65 g Socker
290 g Choklad

Metod
Koka ihop grädde och mjölk (detta går att smaksätta, chili, ingefära, kanel osv.) Låt dra.
Undertiden vispar man ett skum av äggula och socker.
Slå ihop gräddmjölk och äggvisp i en kastrull och vispa till en konsistens liknande vaniljsås.
Häll detta över chokladen i en ny bunke och låt smälta ihop.
Slå upp i formar och frys.
Ploppa upp dem 20 minuter innan servering och strö över råsocker och bränn av med brännare.

Glöm inte att plocka fram chokladkrämen i tid så den hinner bli mjuk. Lycka till!

Tuesday, December 15, 2009

Restaurang Taste i Örebro del 2

Denna del kommer att beskriva lite om de drycker vi blev serverade på restaurang Taste i veckan, några val var succé, andra lite mindre bra.

Michel Arnould & Fils 
1. Champange från Michel Arnould & Fils 100 % Pinot noir.
Vinhuset är grundat 1929 av Henri Lefevre, placerat i Verzenay där de odlar sina pinot noir som även under 90-talet levererades till Bollinger.
Vi upplever att vinet har en frisk syra, kanske lite mer än vi trodde den skulle ha, det var gröna äpplen, grapefrukt i både doft och smak. Smaken hade lite bröd och aningen lite smörighet. En trevlig champagne men inget jag springer benen av mig för, kanske ett besök hos producenten till våren kan vara på sin plats.(75).

Charels Schleret Pinot Gris

Till förrätterna valde vi olika viner men det som var mest intressant var nog ändå den pinot gris som jag hade till anklevern som var roligast.

2a.Charles Schleret Pinot Gris
Charles Schleret är en föregångare inom modern vinframställning, han jobbar mycket med temperaturkontroll, och vet hur man använder denna metod för att bevara intensiv, frisk smak i hans viner. Enligt den som serverade så skall detta vara de sista flaskorna som gick att få tag i, men jag tvivlar dock ganska skarpt på detta. Vinet var hur som helst väldigt gott, ganska klassiskt pinot gris med sina dofter av äpple och champinjoner. Smaken var väldigt torr med inslag av champinjoner och honung. Jag hade hoppats på lite bättre sötma men icke, vinet faller som en sten till anklevern.(79)

2b. Stickleback white från Heartland Wines
Mrs J tycker vinet passar bra till sin förrätt men det var inte mer, kändes lite för allround för att passa till hundra. Vinet var torrt och fruktigt friskt med toner av äpplen och en viss blommighet fanns även om det var smaken som tog över med aprikos och honung.

Till varmrätten som var en perfekt brässerad oxkind, gjorde vi faktiskt ett aktivt val av vin, vi fick lite rekommendationer men det kändes med som de vill sälja på oss de viner de har bra avans på (inget fel i det förstås) men vid de provsmak vi fick så passade de inte alls till rätten enligt våran smak.
Tre Monferato Rosso Dacapo -05
3. Tre Monferato Rosso Dacapo -05
Vinet gav ett perfekt första intryck, mjuk fruktig doft som verkligen bjuder in. Vi tycker att det är finstämt och nyanserat, kryddig, körsbär och lite mognad. Smaken gör sig bra mot maten, den hittar smakerna och gör verkligen rätten ett snäpp bättre. Vi är glada av vårat val och ger det tillsammans 85p.

Nu började kvällen lida mot sitt slut men skam den som ger sig, vi har inte lämnat bort Lucas för inte. Vi avrundar med ett glas Bollinger, utvecklad, plommon, bröd och en skön nougat doft. Smaken är grapefrukt, nougat och röda äpplen. En mycket bra champagne och avslutning. (88)

Jag tycker att helheten funkar på Taste även om det märks att köket är lite bättre än serveringen, det blir säkert bättre med tiden.

Här finns deras vinlista och meny.

Sunday, December 13, 2009

Mailly Grand Cru Millésimé 1998

 

Mailly Grand Cru Millésimé 1998

I går fick det bli lite champagne till matlagningen, en flaska Mailly Grand Cru Millésimé 1998 fick det bli. Den har legat på hyllan ett tag nu och det kändes som det var dags att prova. Det var tydligen helt rätt, champagnen var ordentligt mogen. Moussen var helt ok även om den dog lite efter lite tid i glaset, doften var solmogen frukt med nougat och kex. Det är smaken som man verkligen märker att den jobbar på övertid, den var mogen och hade ordentliga svamptoner, synd att den kändes lite ofräsch och övermogen. Jag vill minnas den som mycket trevligare för några år sedan och det håller Mrs J med om. Ja, inget att göra något åt utan vi ger det 78p.

Thursday, December 10, 2009

Restaurang Taste i Örebro del 1

Det har i vinter öppnat en ny restaurang i Örebro, Taste är helt klart en frisk fläkt i Örebros annars trötta restaurangflora. Ni har redan fått ett smakprov från en teamamiddag som Kocken skrev om i november. Taste huserar i det nybyggda Behrn center på Rudbecksgatan 7. Vi hade som plan att gå dit för att äta en bit och ta ett glas vin, man vill gärna passa på att testa vad de har att erbjuda. Meny och vinlista finns på deras ganska spartanska hemsida, menyn är kanske inte så lockande vid första anblicken men det får man nog omvärdera. Tanken är att detta inlägg bara fokuserar på maten vi åt och restaurangen, vinerna nämns bara vid namn, de blir lite mer beskrivna i del 2.

När vi kommer till Taste så är det lite folk som sitter och äter i den ganska lugna lokalen, det andas nytt och fräscht. Det var ingen som direkt tog emot oss när vi kom så vi fick stå lite och glo vilket inte var 100 procentigt men inget som direkt störde. Vi blir tillslut placerade vid ett bord som var granne med ett litet större sällskap, kanske inget man hoppats på men lokalen är inte direkt gigantiskt. Vi beställer in ett glas champagne från Michel Arnould,  till det serverar de en amuse som var ruggigt god, det var en tonfisk vilken var marinerad i soja, citrongräs, vitlök och ingefära.

Tonfisk marinerad i soja, citrongräs, vitlök och ingefära
Vi märkte direkt att vi inte bara kommer att nöja oss med att äta en rätt utan vi kör hela racet. Mrs J frågar vilken förrätt som kunde passa henne eftersom hon är allergisk mot mjölkprotein, servitrisen gick direkt till kocken som kom ut och förklarade vad som gick bra, det fick bli en mix mellan två förrätter Pilgrimsmusslor serverat med vaktelägg, löjrom och istället för en puré på jordärtskocka serverade de ett ostron med vitkål och blodgrape. Snyggt och tydligen förföriskt gott. Till detta beställde Mrs J ett vin från Heartland Wines vid namn Stickleback white.

Pilgrimsmusslor serverat med vaktelägg, löjrom och istället för en puré på jordärtskocka serverade de ett ostron med vitkål och blodgrape.

Jag kunde inte låta bli att beställa in anklever serverad med brioche och sidfläsk, till detta var det lavendel och en Caol ila sirap, även detta var riktigt gott. Till detta fick jag möjligheten att testa en pinot gris från producenten Charles Schleret.

anklever serverad med brioche och sidfläsk, till detta var det lavendel och en Caol ila sirap

Det var verkligen en lyckad start även om servitrisen envisades med att fylla på glaset med vin från två olika flaskor utan att kolla vinet innan.

Till varmrätt bestämmer vi oss båda för att testa oxkind med en puré på potatis, morot och tryffel. Det var en riktig höjdare, alla smaker som man förväntade sig fanns där. Det märks att de har som vision att alla smaker skall synas, det borde fler ha helt enkelt.

Oxkind

Ja efter dessa rätter var det enda raka att beställa in crème brûlée, sött enkelt och gott.

crème brûlée

Jag tycker nog att hela upplevelsen var riktigt bra, även om det fanns småsaker att förbättra så är de på rätt spår och kommer med lite tid bli ännu bättre. Jag rekommenderar Taste vilken dag i veckan som helst, har ni ingen att gå med kan ni alltid bjuda mig.

Sunday, December 6, 2009

Pommard Rugiens Premier Cru 2007

Pommard Rugiens Premier Cru 2007 från Fernand & Laurent Pillot

Ni tänker säkert på samma sak som jag, varför har jag inte skrivit på ett tag? Jo, det finns 100 anledningar men den mest sanna är att jag helt enkelt inte hunnit. Det kommer alltså bli en drös med inlägg framöver så att jag hinner ikapp med allt gott jag lyckats trycka i mig. Detta är dock vad som hände igår, grannen sa att han bjuder på vin från hans vinfack i källaren och det blev inte mindre än ett stycke Pommard Rugiens Premier Cru 2007 (nr 94028) från Fernand & Laurent Pillot. Till detta skulle jag nog vilja mecka ihop en boeuf bourguignon, men jag hinner inte så det får bli entrecôte och hemgjorda pommes, givetvis en bra bearnaisesås.
Vinet öppnar vi en stund innan maten och låter det vakna till i glasen, det märktes att det behövde lite tid för att blomma ut ordentligt. Doften är precis så typisk som jag förväntar mig av ett druvtypiskt vin från Bourgogne, kryddig, korv, trä och lite tjära. Det märks att det är ett vin med bra kvalitet, dofterna kommer och går, mycket angenämt. I munnen uppträder vinet elegant men med lite kärvhet, smaker som rödavinbär, mineral och kryddor finns med även om jag kan tycka att eftersmaken var lite väl avhuggen. Jag tror nog att de övriga flaskorna bör ligga minst 3 år till innan man provar dem nästa gång, det blir dock inte lätt för det var mycket gott. (92)