Friday, October 30, 2009

Chateau Pey La Tour, 2003


Äntligen fredag och ledig helg. Som så ofta på våra fredagar blev det hämt- mat och till den blev det dagen till äran öl. Men nyfiken och otålig som man är blev jag förstås så pass klåfingrig att jag var tvungen att öppna lördagens tilltänkta butelj. Morgondagens middag skulle bestå av lite vilt och förstås för helgens firande, pumpa! Vinet som skulle agera kompband till anrätningen fick bli Chateau Pey la Tour, 2003, Bordeaux Superieur. Förhoppningen var stor...


Färgen skvallrade om att här var en rackare som absolut skulle drickas nu eller i alla fall var färdig. Djupt tegelröd som mest påminde om en Tawny port. Sen till doften! Efter att ha hällt upp på glas, luftat och snurrat kom aldrig doften igång. Klent kaffe och lite plommon och örter. Rktigt besviken! Smaken då? Här blev jag åter riktigt blåst, med klent och lite klumpig frukt som blev saftig. Slapp kropp som dog ut i tomma intet utan att sätta ner foten i Bordeaux. Summan av kardemumman får bli ett hyggligt tisdagsvin som visst funkar till någon enkel mat, men inget för bröllopsmiddagen. Ni som har 03, drick nu, inte i morgon! (65p)

Wednesday, October 28, 2009

3 stycken fick sätta livet till

Springbank 10 Years (nr 20410)

Jag har med åren lyckats få en massa skvättar kvar bland mina whiskyflaskor, så när vi hade besök  för några helger sedan så passade jag på att ta död på lite olika flaskor. Den första flaskan som fick sätta livet till var Springbank 10 Years (nr 20410), en av mina favoriter faktiskt. En mörk och guldaktig färg med en riktigt trevlig rökig doft. Jag tycker att det finns lite sötma och lite mandel i doften, vilket även återkommer i smaken med lite torv och tjära. (84)

Boulard Calvados Hors d'Age  (nr 246)

Det lyckades smyga in en clavados bland flaskorna, nämligen Boulard Calvados Hors d'Age  (nr 246). Jag vill påstå att det finns ganska stort spektra över kvaliteten på olika “calva”, just denna är ganska okej och har mogna toner i doften med choklad,vanilj och givetvis äpplen. Smaken domineras av arrak och äpple. En mycket trevlig flaska som jag kommer sakna.(85)

 Highland Park 18 Years (nr 437)

Den sista stackars flaskan som fick sätta livet till var Highland Park 18 Years (nr 437). Jag tycker att Highland Park är en trevlig whisky med en bra doft av fat och torkad frukt, smaken är lite mildare än vad jag brukar dricka men den är härligt komplex med choklad och frukt. Jag rekommenderar skarpt. (82)

Tuesday, October 27, 2009

Dags att föbereda inför julen

Tro det eller ej, men snart kommer julen till oss, vare sig vi vill eller inte. Innan vi vet ordet av ska här bakas, fejas, handlas klappar, granar skall kläs och fan och hans moster. För att nu underlätta lite för er bloggläsare vill jag delge er ett av mina favoritrecept, som passar utmärkt att förbereda redan nu. Till julskinkan är det ju för de flesta ett måste att ha senap. Den ska gärna vara stark och lite söt. Så varför inte göra en hemgjord i år? Med den här kan ni skryta inför släkten, eller ge bort den om man inte gillar senap (något för mr Sybarit?). Här kommer i alla fall receptet...


DIN EGNA SÖT-STARKA SENAP
Ger ca 1 liter. Gör nu och den blir kanonbra till julskinkan när den fått mogna till sig.
Ingredienser
2 dl Colman`s senapspulver
4 dl florsocker
0,5 dl krossade senapsfrön
1 tsk salt
0,75 dl vatten
0,75 dl ättiksprit 12%
3 msk olja
1msk Whisky, Cognac eller Calvados

Arbetsgång:
Blanda samman de torra ingredienserna.
tillsätt sedan vatten och ättika och rör om.
Häll sist ner oljan i en fin stråle.
Rör om tills allt blandat sig.
Häll upp på trevlig burk och låt stå.

Lycka till...

Monday, October 26, 2009

Italienskt fredags- "Battle"




Nu i fredags körde jag ett litet battle mellan två Italienare från Valpolicella. I den ena ringhörnan, Zenato 07 och i den andra Allegrini 07. Fighten drog igång med hemgjord pizza som publik, och första smällen las in av Allegrini som lätt tog komandot med sin kraftiga körsbärsdoft, örter och lite lakrits. Zenato orkade inte blockera slaget med en allt för klen doft av körsbär och hallon. Andra ronden plingades igång med smaken, där Alligrinen slog fullständig knock på Zenaton. Mycke kraft och med riktigt bra syra, medans Zenaton svarade med en klen saftighet och konstigt nog upplevdes lite bubblande. Segraren stog tydligt klar, Allegrini krossade Zenato på knock out. Zenato som jag förut har upplevt som en bra producent var fullständigt katastrofal. Hade den varit häften så dyr kunde den fått godkända 70p, men med detta katastrof resultat får det bli ynka 35p. Skärpning! Allegrinin behåller tillsvidare mästarbältet med goda 75p. Bra gjort!

Gevrey-Chambertin 2006

Gevrey-Chambertin 2006 från Louis Trapet

Det är fantastiskt vad gäster kan göra för att man ska plocka fram speciella flaskor från källaren, givetvis de man är lite speciellt nyfiken på. I lördags så fick vi chansen att bjuda igen, till de som förgyllde en tisdag under vår semester i somras.
Jag ville servera något som gick att förbereda och något som passar bra nu när hösten fått fäste, det fick helt enkelt bli Boeuf bourguignon. Till detta måste man bara servera en bra Pinot Noir, Gevrey-Chambertin 2006 (nr 95081) måste nog klassas som en bra Pinot. Det är något speciellt med doften, den är nyanserad och fylld med  hallon, jordgubbar och kryddor.
Smaken är perfekt till maten, sammetslena tanniner, jordgubbar och peppar. Vilket vin! detta kommer att sitta i ett tag, hoppas jag får anledning att dricka det igen snart. (90)

Sunday, October 25, 2009

Maredsous 6 Blond

Maredsous 6 Blond från Duvel Moortgat

Detta öl från Duvel Moortgat är lite ljusare i färgen är den som jag provade tidigare, Maredsous 6 Blonde (nr 1511) är dessutom lite alkoholsvagare med sina 6%. Doften har mera toner av tropiskfrukt än den tidigare och en hel del humle. Den tropiska frukten återkommer i smaken tillsammans med toner av citrus. En annorlunda öl jämförd med Maredsous 8 men inte på ett dåligt sätt utan det blir 75 enligt mig.

Saturday, October 24, 2009

Augusti Månens Premium

Augusti Månens Premium från Krönleins

Igår var det skönt med en fredag då man inte hade så mycket planerat, hittade en öl vid namn Augusti Månens Premium (nr 1427) från producenten Krönleins. Ett väldigt enkelt öl, det doftade inte så mycket, möjligtvis lite svag ton av kryddor. Smaken var lite kex med lite humle. Det är knappt värt att betygsätta, men 60 kan den få om det verkligen var augusti just nu.

Friday, October 23, 2009

Maredsous 8

Maredsous 8 från Duvel Moortgat

I glaset får Maredsous 8 (nr 1496) en brunaktig färg med en ganska rejäl skumkrona. Jag tycker mig känna lite jäst och en sötfruktig doft men samtidigt lite knäck? Smaken är knivskarp med frukt och jäst, beskan finns där och även det jag kallar för knäck. Det var en trevlig bekantskap som kommer att inhandlas igen. (74)

Thursday, October 22, 2009

Genialt eller bara otydligt?

IMG_0576[1]

Jag vet inte om det är fler som har reagerat på Systembolagets skyltning i butikerna, det är lite småklurigt att förstå hur de egentligen menar,  jag läser denna skylt enligt följande; viner över hundra kronor med ett landsspektra från Chile till USA. Nu kommer vi till frågan, är jag efter när jag tolkar skylten så?
Det är tydligen så, för när jag frågar den ganska bistra damen som jobbade på Systembolaget den dagen, fick jag förklarat för mig varför hyllan  från Chile till USA var fullproppade med Australienska viner.

- Ja, det är faktiskt så att det är själva namnet på flaskan som kan börja med bokstaven C till U, säger bistra damen.
- Vad smart och framförallt tydligt säger jag, hon vänder mig snabbt ryggen och börjar lasta in mer “snedhals” i hyllan.

Jaha då är det bara lära om, men det är samtidigt ganska genialt, för varje gång jag går in på Systembolaget tänker jag just på den ganska tydliga information jag fick och hittar nu mer mina flaskor.
Det finns dock lite möjligheter till förbättring kring hur deras geniala system fungerar.

Wednesday, October 21, 2009

Brewdog 77 Lager

77 Lager från BrewDog

En öl som är bryggd på ekologiskt odlade jordbruksråvaror enligt Systembolaget, det är hur som helst en ganska god lager. Den har en ganska så fruktig doft med lite brödtoner. Smaken är lite det samma men med en trevlig beska och lite kryddor i eftersmaken. En bra öl, betyget blir 74.

Tuesday, October 20, 2009

Gammal Nyhet!


Till septembersläppet köpte jag till ovanlighetens skull en spanjor. Jag dricker aldrig spanska viner. Varför? Jag vet faktiskt inte. Men med rekomendation från tidningen Gourmet fick det bli en, Espelt Solivent 2006. Jag vet som sagt inte ett skit om Spanska viner, och det stannar typ vid Rioja. Tillbaka till vinet som är gjort på någon druva som heter Garnacha tinta och var till färget djupt röd. Doften var dock en stor förvåning med mycket örter, kaffe, jordgubbar och frukt. En liten grej jag börjar upptäcka i de få spanjorer jag provar är att det dyker upp lite plåt och klister i doften, så även här. Smaken var överraskande stor med trevliga strama drag och göttiga syror. Drag åt kafferost, sommarbär även här. Ett ganska bra köp som jag kommer att inhandla igen som ett trevligt vardagsvin till lite spanska korvar och tapasrätter. Mitt betyg blir 70p. Köp och prova. Adiós

Sunday, October 18, 2009

Grans Muralles -98 till hjortstek

Grans Muralles från Torres

Ibland leker livet lite extra och man får möjligheten att dela en godflaska vin med riktigt goda vänner. Vi var bjudna till några vänner i Malmö och fick smaka på en flaska Grans Muralles –98, ett vin som var tegelrött och var väl utvecklat i doften, smaken var balanserad och hade en lång komplex eftersmak.(79). Till vinet så serverades en hjortstek som var rullad i rostad schalottenlök, det passade riktigt bra. Jag slås av den otroliga skillnad på utbud varje gång jag besöker storstäder som exempelvis Malmö. Det gör mig mer och mer bestämd på över att leta på 5 butiker i Örebro som är lite utöver det vanliga och faktiskt levererar bra råvaror till ett attraktivt pris. Jag återkommer med butikerna i senare inlägg.

Saturday, October 17, 2009

Lirac Les Chesnaies 2007

Lirac Les Chesnaies 2007

Det är fortfarande oktober och jag har fokus på Systembolagets ölsortiment men ibland måste man synda med ett glas rött. Kvällens vin var Lirac Les Chesnaies 2007 (nr 2214), ett vin som kommer finnas på hyllorna i 12 månader framöver. Det är annars ganska klent med viner från Rhône på Systembolaget, och att det kommer in lite fler från 2007 gör inte att man surnar till. Det är ett ungt vin som nästan har en “äpplig” ton bland all frukt, det finns lite peppar men det är frukten som jag lägger på minnet. Smaken är lite av samma stil, mycket frukt nästan saftlik, relativt lång eftersmak av lite plommon och peppar. Det märks nästan att vinifikationen görs helt utan fat, jag hade ändå förväntat mig lite mer körsbär, lakrits och lite mer balans men men. Det är ändå ett hyggligt vin. (68)

Friday, October 16, 2009

Domaine Brusset

Gigondas Tradition Le Grand Montmirail 2007 från Domaine Brusset

Det är mycket jag inte gillar med hösten, framför allt vädret, men det ger samtidigt möjlighet till att prova lite mer robusta viner. Gigondas Tradition Le Grand Montmirail 2007 (nr 99367) från Domaine Brusset är helt klart ett av dem. Jag fick ta del av detta då jag hälsade på hos grannen, tänkte att jag skulle få en kopp kaffe men fick ett glas gott vin istället, inte dumt. Det var lite ungt men det fanns ordentligt med mörka bär i både doft och smak, den var lite eldig i doften och passar säkert för lagring i några år.(80)

Thursday, October 15, 2009

Enkel Champagne från Raoul Collet

IMG_0566

I lördags fick jag smaka på Raoul Collets Carte Noire Brut (nr 7777). En årgångslös champagne som doftar lite fruktigt och har en svag ton av bröd. Smaken är grapefrukt för mig,  moussen är inte så kraftig och avtar ganska omgående i glaset. Det är ingen höjdarchampagne men som sagt, champagne är alltid trevligt. Raoul Collet är ett kooperativ som grundades av Raoul Collet 1921 och har cirka 600 medlemmar, som tillsammans
förfogar över drygt 600 hektar druvodlingar, vill man besöka så har de sitt säte i Aÿ. (65)

Wednesday, October 14, 2009

Wisby Klosteröl från Gotlands bryggeri

Wisby Klosteröl från Gotlands bryggeri

Jag vet inte om Systembolaget har ett gediget utbud av öl eller inte, Wisby Klosteröl (nr 11245) är i alla fall ett av dem. Det är inte det godaste jag smakat men det är ganska okej, doftar lite kola med rostade toner. Smaken är balanserad och har lite syrliga toner. Inget favorit öl direkt, ger det betyget 65.
Den stora frågan kvarstår, är vi lyckligt lottade med ett gediget utbud av öl eller tar Systembolaget in för lite? Tyck gärna till.

Tuesday, October 13, 2009

Snart smäller det!

För alla som vill och har råd kommer det sista släppet på de "feta" Bordeauxerna. På torsdag förmiddag kl 10.00 gäller det att hänga på låset för att komma över lyxkryssarna. Som småbarnsförälder och budgeterad vinkostnad (enligt min andra halva) får man kanske söka i billighetsträsket för husfridens skull. Tips någon? Här kommer önskelistan..

Postiljon Strong Pale Ale

Postiljon Stron Pale Ale från Jämtlands Bryggeri AB
Jag måste säga att etiketten inte gör ölet rättvisa, men låt er inte skrämmas av Postiljon  (nr 11361), det är ett riktigt gott öl.  När jag häller upp ölet i glaset så har det en mörk rostbrun färg, doften är något fruktig men väldigt trevlig, jag finner också lite torkad apelsin något som återfinns i smaken. Det är en smak som verkligen biter sig fast med sin beska, rostade ton och torkad apelsin. (82)

Monday, October 12, 2009

Köttfärssås och en enkel fransos

 Cuvée Aegidiane 2007

Det är alltid lika trevligt att skapa bekantskapen med ett nytt vin, i helgen var vi bjudna på ett 4-års kalas och blev serverade en mycket god köttfärssås med spagetti. Till detta serverades de vuxna Cuvée Aegidiane 2007 (nr 4596), ett vin som kändes ungt och var ordentligt blårött i färgen. Doften gav mig lite tankar åt salvia och körsbär. Smaken är lite pepprig och lite salvia återfinns precis som i doften. Det är ordentligt fruktigt men köttfärssåsen balanserade upp vinet bra, jag ger det 78 tillsammans med maten.

Ny gästskrivare i Sybariterna



Hej på er alla bloggnördar. Har fått äran av mr Sybarit att börja gästskriva på denna blogg som jag är stor fantast av. Att på detta sätt dela med mig av mina tankar, kunskap och idéer till er ska bli väldigt kul. Jag hoppas att mina inlägg ska kompletera mr Sybarit, och jag kommer skriva mycket om drycker, mat, musik och upplevelser som rör ämnena. Här kommer mitt första inlägg...




I fredags inhandlades några nya pavor. Några att dricka nu, och några att fylla på lagersaldot med. Bland några av oktobernyheterna fastnade jag för Rosso di Valtellina, Plozza. Producenten Plozza vet jag inget om, än, men vinet kommer från Valtellina i området Lombardiet, i nordvästra delaen av Italien. Vinet består till 100% av den lokala druvan Chiavennasa, som är deras namn på Nebbiolo. Och nu till innehållet... Färgen portvinsröd med inslag av tegel. Doften hallonkarameller, vitpeppar och chark. Lite lakritsremmar och korinter. Smaken då? Nja! Torr, sträv, tunn och faktiskt drog den åt hallonvinäger. Ni vet den som var poppis någon gång på 90- talet. Finns den kvar i handeln tro? Jag tror nog att man kan "sandpappra" ner den några år på hyllan, men att den då bara blir snäll, då jag tycker att kroppen saknas. Betyget blir nog nja! Hyglig till lammet eller som sällskapsdryck en regnig fredag 65p

Torpedo Extra IPA

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA

Det är fortfarande oktober så jag kör vidare med lite öl. Köpte i veckan Sierra Nevada Torpedo Extra IPA (nr 11528), jag gillade verkligen den förra jag smakade från Sierra Nevada. Nu är det dofter av citrus eller kanske apelsin som väller upp ur glaset. När jag ska smaka på den lätt oklara och gula drycken så känner man direkt en ordentlig beska som senare blandas upp med apelsin och bröd. Jag tycker att det är ett ganska gott öl men det är lite för påträngande för att dricka fler under samma kväll. (82). Det skulle säkert passa till någon gryta om man vill ha den som måltidsdryck.

Sunday, October 11, 2009

I det mäktigaste laget

Slottskällans Imperial Stout 2009

Gamla Slottskällans Bryggeri levererar en Imperial stout som är bland det mäktigaste jag har smakat. Färgen är nästan svart och en alkoholhalt på 9%, det helt otroligt vad det doftar bränt bröd och kaffe. Det är knappt man repar sig efter första smutten, det är en söt kaffe liknade smak som hålls ihop av en enorm beska. Jag tycker nog att detta är i mastigaste laget. Jag var nog inte på humör för denna öl tyvärr, måste testa den igen när jag har repat mig. Det blir att återkomma med ett omdöme. Jag kommer dessutom köpa på mig några för lagring så jag kan testa vad som händer om några år.

Saturday, October 10, 2009

Zeitgeist Black Lager

Zeitgeist Black Lager från BrewDog

Laddade upp för en turnering med en Zeitgeist Black Lager (nr 1578), en mörk lager från BrewDog. Ölet hade en trevlig mörkbrun färg och doften hade en rostad ton fylld med kryddor. Smaken var förvånande lätt men fylld av kaffe och lite mörkchoklad. Betyg 78. Återigen så är det en dryck som har en koppling till musik, Smashing Pumpkins album från 2007 heter nämligen Zeitgeist. Köp och njut!
Här finns albumet.
http://open.spotify.com/album/7H4kHJpvZoQculF7aodYiv

Friday, October 9, 2009

With great mustache comes great responsibility!

Urthel Hop It 
Japp, då är gubben med en mäktig mustasch tillbaka på etiketten, Urthel Hop It (nr 11648) från producenten De Koningshoeven.
Det är en ganska fruktig doft med mild ton av humle som kommer från glaset, smaken är lite kryddig, fruktig och ganska stor kropp. Betyg 65. Kul att testa men inget jag köper igen eftersom den inte riktigt lever upp till “With great mustache comes great responsibility!” – Peter Griffin. För fler gubbar med mustasch kolla här och här.

Thursday, October 8, 2009

Årets Whisky – Ardbeg Supernova

Ardbeg Supernova

Då har Jim Murray sagt sitt angående årets whisky, Ardbeg Supernova. Jag är glad att jag faktiskt lyckades få tag på en flaska, givetvis har jag inte vågat öppna den än, även om jag skrev tidigare att det skulle ske snart (se här). jag är overkligt rädd för att jag inte vill dricka någon annan whisky. Läs Jim Murrays beskrivning av Supernovan på Whiskybloggen.

Wednesday, October 7, 2009

Monkey Wrench

Monkey Wrench från Daleside Brewery

Nu börjar det närma sig något riktigt bra, ett bra namn på en låt från Foo Fighters och ett öl, kan det bli bättre? Det kan det tydligen bli, detta är riktigt gott öl som har en djup brun färg och doften av kaffe, choklad som tillsammans med malt gör det mycket intressant. Det blir smaken som avgör även om det verkar riktigt lovande, det är en lite knäckig smak med inslag av bröd, kaffe och choklad. Helt enkelt super! Betyg 90.

Köp en flaska och slå på Monkey Wrench !http://open.spotify.com/track/19J3KK7CLeCbpR4Zzi57qc

Närke Kulturbryggeri – Närke mörker

Närke Kulturbryggeri - Närke Mörker

Igår var det dags att träffa kocken och snacka lite om livet svåra frågor, öl, mat, vin, kvinnor och barn. Vi sågs på Bishop arms som är lite lugnare än de övriga “sportbarerna”, det första jag beställde in var Närke Kulturbryggeris öl Närke mörker. Det var riktigt gott, en bränd, rostad ton av kaffe. Det kändes samtidigt ganska lätt och balanserat. Betyg 82. Ett öl jag rekommenderar att ni beställer nästa gång ni besöker Bishop arms i Örebro.

Left Hand brewing company - Milk stout
Det fortsatte med lite mat och ännu en mörk öl, nämligen Left Hand Brewing Company´s Milk stout, eller en mörk bränd Pucko, ni vet drycken som folk verkar gilla fast den är äcklig. Nu var inte denna öl speciellt äcklig men den var inte speciellt minnesvärd heller. Betyg 60. En fundering bara, eftersom ölen innehöll mjölksocker är det så att laktosintolleranta bör avstå?

Oktoberfest eller bara en tillfällighet

 Sierra Nevada Pale Ale från Sierra Nevada Brewing

Vet inte om det är månaden oktober som gör att det blir lite mer öl eller om det helt enkelt är på sin plats att gå igenom sortimentet på Systembolaget. Jag tror dock att det är en tillfällighet att det blir lite mycket ölrecensioner nu, hoppas att det inte stör. Sierra Nevada Brewing levererar en riktigt god öl vid namn Sierra Nevada Pale Ale (nr 1525), sötbränd doft med citrusinslag och en bra humleton är inget jag direkt ogillar. Smaken är mycket bröd och aromatisk, mycket gott. Betyg 82. Helt klart en öl som man kan dricka många utav.

Tuesday, October 6, 2009

La Trappe Tripel från De Koningshoeven

La Trappe trippel från De Koningshoeven

I helgen fick jag en tripel i handen vid namn La Trappe Tripel (nr 1607) från producenten De Koningshoeven, ett öl som enligt mig är helt ok, men kanske inte mer. Jag tyckte att doften var lite för aromatisk, örter och kryddor tar över för mycket. Smaken är helt ok även om jag kanske tycker den passar bättre till ost än som sällskapsdryck. Betyg 65

Monday, October 5, 2009

Boris The Crusher från Hoppin' Frog

Boris The Crusher från Hoppin' Frog

Här var det smak vill jag lova, producenten Hoppin' Frog levererar en Stout av klass, me like! Bara namnet gör att man vill köpa en flaska, Boris The Crusher (nr 11678). Detta får bli en stark rekommendation även om jag blir lite avskräckt av priset. Smakerna och dofterna av choklad, mörk rostat kaffe är ruggigt bra. Betyget 84