Friday, July 31, 2009

Ardbeg Supernova

Ardbeg Supernova

Jag blir så glad när jag tänker på veckans inköp, Ardbeg Supernova!. Jag trodde inte att jag skulle få tag på någon flaska av denna goding men med lite tur och kontakter så fanns det flaskor kvar på systembolaget. 
Detta är Ardbegs senaste buteljering och ska enligt utsago vara dubbelt så rökig (i ppm) än min favorit 10 years old. Det är inte någon svagdricka vi talar om utan alkoholen är på 58,9% och den är inte kylfiltrerad. Jag har inte testat denna än och jag vet inte om jag vågar, förstå om jag tycker att den är efterblivet god och måste få tag på fler flaskor, det blir inte lätt. Jag får helt enkelt återkomma med mina tasting notes, det blir nog ganska snart dock. (artnr: 10124)

Tuesday, July 28, 2009

Fredagschampagne med sommar toner

I fredags var det dags för ännu en champagne från Pommery, nämligen deras Blanc de Blanc eller Summertime som de kallar den. Både Mrs J och jag tycker nog att detta är en champagne för lite varmare kvällar, den typen av kväll där man bara sitter kvar på altanen tills det gryr. Nu var det inte riktigt den typen av kväll i fredags men ändå, champagne funkar ALWAYS!
Jag tycker att doften är frisk och har toner av mineral samtidigt kan jag känna en ostig ton som infinner sig efter ett tag i glaset. Smaken är även den väldigt frisk och har en bra mousse, gröna äpplen ger en frisk syra i smaken. Tycker kanske inte att detta är den bästa jag smakat men om man lyckas få till en liknande kväll som jag beskriver så är det helt klart en champagne som passar.
Mitt helhets intryck ger betyget 70.

Mrs J tycker sig nästan inte känna någon doft utan tycker den är svag och ganska tillintetsägande. Smaken är bara syrlig och det är helt klart ingen favorit för Mrs J. Betyget blir 68
Vi letar på vad den kostade på plats och såg att det faktiskt var ganska så billigt €33,60. Vi enas om att det inte blir mer köp av denna i framtiden, bättre att lägga pengarna på någon originell småodlare istället.
Nästa fredag får det bli att testa denna gentemot en Blanc de Blanc från Mumm.

Monday, July 27, 2009

2005 Château Labadie

Château Labadie 2005
Detta är ett vin som jag kan rekommendera, Château Labadie (nr 3550) är något som jag tror många gillar. Doften som är lite klassisk med plommon och mörka bär passar fint till dofterna från lite grillat kött. Det är kanske inte det kraftfullaste vin men det har smaker som påminner om fat, kaffe och mörka bär. Jag har provat vinet ett flertal gånger och tycker det är ganska trivsamt. Betyg 78

Enligt systembolaget så vinner inte vinet på att lagras, jag skulle nog ändå vilja prova att lagra detta vin i kanske 5 år för att se hur det utvecklas.

Ananaskompott till Moulin Touchais 1995

Jag hade en liten middag till några kära vänner från Malmö som var på besök. Jag tänkte testa att göra en efterätt som skulle kunna passa till Moulin Touchais 1995. Jag har någonstans sett att just ananaskompotten skulle passa fint till just mitt favoritvin.

Recept
1 ananas
2 dl mörk rom
150 g socker

Metod
Skär ananasen till små kuber och koka ihop den med rom och socker till karamellkonsistens. Låt kallna. Done!

Det fungerade väldigt bra ihop, jag serverade samtidigt en mangosorbet och en bakelse på mörkchokladmousse och kokosbotten. Hela efterätten var gudomlig och fungerade overkligt bra faktiskt. Rekommenderar er att testa när ni får tid.

Sunday, July 26, 2009

Renato Ratti årgång 2008

Renato ratti 2008

Efter ha läst lite olika upplevelser som exempelvis denna så var jag tvungen att testa denna dolcetto. Det är ett tillfälligt släpp som levererar denna på hyllorna på systembolaget. Jag har lite tur eftersom att grannen köpte på sig några flaskor och var inte sen att korka upp en flaska. Jag tycker att doften påminner om saft och är annars ganska tillintetsägande. Det är helt klart smaken som gör mig lite förvånad, den är ordentligt syrlig och har en kryddig ton av hallon. Jag skulle nog vilja äta fläskfilé till denna flaska, för att just sitta och språka över denna tycker jag inte fungerar. Det blir ett blygsamt betyg på 70, den kommer nog bli bättre med åren.

Enkel äppelsalsa till pilgrimsmusslor

Serverade en äppelsalsa till pilgrimsmusslor en kväll i veckan, det smakade fantastiskt bra. Syran var perfekt till musslorna som givetvis var stekta precis lagom mycket.

Recept

1 rött äpple
0,5 gul lök
0,5 röd chili
2 limefrukter
1 msk socker
koriander
olivolja

Metod
Finhacka äpple, lök och chili. Pressa saften ur limen.
Fräs det finhackade i en kastrull utan att det tar färg. Häll på limejuice och socker och reducera till en simmig konsistens.
Blanda i koriander och låt svalna. DONE!

Jag fick tipset att servera en Grüner veltliner till pilgrimsmusslorna, det får det bli när jag bjuder på middag nästa gång.

Wednesday, July 22, 2009

Fredagschampagne från Mumm

I fredags var det dags för en rosé champagne, det brukar vara lite mysigare med en rosé men just denna vecka blev det inte riktigt som vi tänkt oss. Vi korkar upp en flaska Mumm Rosé brut
som vi gav €33 för i Frankrike förra året. Personligen så var jag ganska säker på att det skulle vara lite av ett “säkert kort” men direkt efter jag öppnat flaskan känner jag att det är något fel. Den är inte defekt vilket man kunde tro men jag kan inte känna några fel i doften eller i smaken, det är bara att doften är otroligt svag, inga fina toner av jordgubbe eller bröd som jag hoppats på. Smaken är däremot väldigt frisk och ju mer jag smakar på den desto mer spritig blir smaken. En besvikelse helt enkelt, betyg 64.
Jag får precis samma reaktion från Mrs J som tycker sig bli snuvad på veckans flaska. Hon tycker minsann att vi ska korka upp en annan bara för att denna var så svag, men icke vi väntar lite och ser om den kommer ingen lite och det är nog så att smaken blir lite mer framträdande efter lite luftning. Mrs J tycker att det är jordgubbar och en eftersmak av vanilj. Dock får denna fredagschampagne bara betyget 69 av henne.
Jag ska nog vara ärlig med att jag har aldrig gillat Mumms champagner, så det kanske finns en dold uppfattning från min sida, just denna var dock inte bra ur någon aspekt.
Vi förstår varför de använder Mumm som seger champagne på F1 eftersom det duger den ju till, spruta ut istället för att dricka!

Tuesday, July 21, 2009

Vilken tisdag!

Idag var vi och hälsade på en gammal klasskamrat till Mrs J, vilka faktiskt bor bara ett stenkast från oss. Det är något speciellt att komma till människor som är öppna och har ett gediget intresse av mat och dryck. Vi få en liten välkomstslurk av champagnen Launois Veuve Clémence. Jag har tidigare provat Launois Blanc de Blanc brut cuvée reservée som jag tyckte då var förbluffande bra till “lax med hetta”. Veuve Clémence är lite av samma stil, doften är ren och har lite friska inslag av citrus och gula äpplen. Smaken är kanske lite för frisk, den ger inte mig så mycket mer än grape och lite blommiga inslag. Jag tycker den passade som apertif men det är kanske inte något av de bättre jag provat. Däremot älskar jag människor som skiter i om det är tisdag eller lördag, man serverar champagne alla dagar! Jag ger denna flaska betyget 79.

Launois Veuve Clémence
Man kan tycka att detta kunde vara nog på en vanlig grillkväll men till det grillade serverade de en Château Bouscassé 1999, en ganska kul upplevelse eftersom den hade mognat på ett väldigt bra sätt. Den är faktiskt 10 år nu och jag var inte helt säker på att den faktiskt skulle hålla men det gjorde den med bravur. Den mörka färgen hade fått en mer tegelton och doften hade sin rostade karaktär med inslag av tobak och ceder. Doften var väldigt angenäm, kanske lite tun men det blev bättre med lite luftning. Smaken hade fortfarande strävhet och jag tror att den orkar något år till i källaren. Kryddor och stall är det som jag hittar i smaken. Det saknar lite frukt men det känns naturligt efter 10 års lagring. Jag ger vinet ett betyg på 83. Personligen kommer jag inhandla årets flaska och sedan lagra för att få ett trevligt vin om 5 till 7 år.

Chateau Bouscassé 1999
Jag är lite tagen på sängen av denna servering eftersom jag inte hade räknat med detta utan vi skulle ju bara grilla lite. Det kanske kan tyckas konstigt eftersom man alltid ska dricka bra skit om man ska dricka annars kan man ju skita i det!
Det visar sig att killen har ett fantastiskt whiskey sortiment som han låter mig välja ur till kaffet. Det är på gränsen till elakt eftersom vad ska man välja när man bara ser en massa godingar, Det fick tillslut bli Lagavulin Double Matured 1991, ruggigt gott. Det är något som jag tycker alla ska uppleva. Betyg 95

Lagavulin Double Matured 1991

Det fina med att ha en bra samling är att man kan jämföra 1991 mot Lagavulin Double Matured 1989.

Lagavulin Double Matured 1989

Det är faktiskt helt stört vad gott detta är, jag orkar inte beskriva smakerna, det verkar aldrig ta slut. Betyg 96
För att runda av kvällen så blir jag bjuden på en flaska av egen bryggd öl, tydligen så brygger han öl i en förening, denna flaska var en porter som de endast brygger på farsdag. Just denna porter bryggdes 2007 och var mycket mjuk och behaglig i doften, lite klasisk porter doft kan man säga. Smaken är lite bränd och har inslag av lite mörkt bröd. Det är en mycket god öl, jag är imponerad av att man kan brygga så bra öl i så liten skala som dessa killar gör. Måste ge betyget 85.
Kan bara säga tack för den bästa tisdagen på semestern!

Wednesday, July 15, 2009

Närke Örebro Bitter och en Oppigårds

Det måste ha varit förra veckan som vi stannade till på Bishopsarms för att ta en öl eller två. Det blev närmarebestämt två stycken, Närke Örebro Bitter och Oppigårds Indiantribute.
Örebro Bitter är en riktig höjdare om jag får bestämma, den är bra balanserad och har ett bra tryck i smaken som jag personligen gillar. Jag gillar att den är ofiltrerad och tycker mig inte känna att det faktiskt är 5,7% i alkoholvolym. Ett gott öl som bryggs av Närke kulturbryggeri. Betyg 80

Oppigårds Indiantribute

Efter alla de öl som jag testat från Oppigårds så är nog denna variant något otroligt i smakväg. Vet inte hur jag ska beskriva smakerna men om vi börjar med färgen så är den lite åt bärnstenshållet. Doften har stark humledoft och lite friska toner. Det är ett fint skum när man häller upp den i glaset och kolsyran är livlig. Smaken, ja den förbryllar mig en aning, den har mineraler men är ordentligt bitter och har en brödighet som jag gillar skarpt. Men det avslutas lite i en citruston som jag inte riktigt gillar, den är lite för fruktig kanske. Jag vill nästan inte sätta ett betyg men om jag måste så blir det nog 70. Det finns nog potential på mer, jag måste dock testa den igen.

Tuesday, July 14, 2009

Fredagschampagne från G.H Martell

G.H Martell Prestige Brut 2000
I fredags så kände vi båda för att dricka en lite kraftigare champagne, valet fick bli en av våra flaskor som vi inhandlade på G.H. Martell i Reims. Prestige Brut 2000 vilket vi gav €22 för vill jag minnas. Det var en ganska enkel visning som vi fick på G.H Martell men var ändå väldigt informativ om man nu känner att man vill veta lite mer generellt hur det går till att tillverka champagne. De hade en massa olika champagner till salu men just denna var nog en av de bättre vill jag minnas (annars vet jag inte varför vi köpte en kartong).
Prestige Brut 2000 ger mig ett ganska trevligt bemötande med en trevlig ren doft och lite torkad frukt kan jag tycka finns. Man känner att den inte håller samma klass som förra veckans flaska (se här) men det är helt ok ändå. Marsipan med eftersmak av röda äpplen, smaken är riktigt tilltalande. Jag ger helhets intrycket 85 i betyg. Det kanske är lite högt men det regnar ju, låt mig få drömma mig bort till Frankrike där de serverar god mat och där ingen bryr sig om man tar ett glas champagne till lunch.

Mrs J tycker att det fortfarande var ett bra köp fast hon har helt rätt i att det var lite överilat att köpa en kartong. Det doftar i alla fall russin och mineral, och smaken är mogen med toner av röda äpplen! Pang på bara, som vanligt så är det ett utlåtande som man inte kan misstolka från Mrs J. Det roliga denna gång är att vi ger helhets intrycket betyget 85 båda två.

Jag tycker nog i efterhand att vi kunde ha köpt lite mer av någon annan variant men jag ska testa denna till hummer eller kanske krabba, då tror jag att den kanske kommer mer till sin rätt.

Varmrökta laxfenor

Rökta laxfenor
Jag var på ICA och gick förbi fiskdisken, där hade de faktiskt något jag har letat efter ganska så länge, rökta laxfenor. Jag har faktiskt alltid trott att jag skulle få göra slag i saken och röka själv men nu slipper jag det, sjukt skönt. Personligen så hade jag tänkt att använda dem till att göra rökt olivolja och  jag blev lite fundersam till varför de hade dem i disken. Jo, det är tydligen så att man använder dem som snacks, det ska tydligen vara gott.
Nå, rökt olivolja, varför? Tanken är att jag ska använda den i lite olika saker exempelvis majonäs, olika purér osv. Det kanske låter lite konstigt men fatta vad gott med en rökt morotspuré till halstrad gös.

Recept på rökt olivolja

100 gram rökta laxfenor
100 gram olivolja
salt

Metod
Häll olivoljan i en kastrull och lägg i laxfenorna, salta lite. Sjud detta i 10 minuter under omrörning. Dra åt sidan och låt dra i 30 minuter. Sila och filtrera genom kaffefilter. Done!

Saturday, July 11, 2009

Ett vin med attityd

Cornas Les Méjeans 2006 från Jean-Luc Colombo

Till en perfekt lågtempererad köttbit serverade vi en Cornas Les Méjeans 2006 (nr 96864) från Jean-Luc Colombo. Det är helt klart ett vin som jag visste att fler än mig skulle gilla till maten. Vinet är lite av urtypen av vad jag gillar, även om det säkerligen skulle må bra av att vila ett par år. Doften, vilken doft! Det finns peppar, mörka bär, kött och ordentligt med fat. Smaken! vilken smak! Smaken levererar precis det man känner i doften fast med en mer nyanserad karaktär. Jag har tidigare berömt vinet (här), men frågan är om jag inte gillade det ännu mer nu, det kan vara avsaknaden av denna typ av vin på sista tiden som gör mig så exalterad. Betyget får bli 95, högt? Visst, men stört gott!

Wednesday, July 8, 2009

Rabarberglaze till grillad entrecôte

Vad ska man göra med det sista av rabarberna, självklart gör man en rabarberglaze som man penslar på det grillade köttet. Alla vet att grilla är kanske det mest rogivande man kan göra, ja alla är vi olika, låt mig vara! Jag grillar gärna alla typer av kött men att grilla en hel entrecôtebit och pensla på en rabarberglaze gör inte ont. Testa nästa gång ni grillar, ja alltså ikväll!

Recept
100 g rabarber
1 vitlöksklyfta
0.5 grön chili
1 tsk strösocker

Koka ner till simmig konsistens, låt svalna. DONE!

Även detta recept är löjligt enkelt, det är nog därför jag gillar det så mycket.

Tuesday, July 7, 2009

Rosévin till kycklingsallad

Leonardo Rosato 2008 från producenten Cantine Leonardo da Vinci

Jag ska erkänna att roséviner är inget jag köper så väldigt ofta, det kan förstås bero på att utbudet är mycket större på sommaren än på vintern, men trots det så köper jag sällan hem någon rosé. Jag har dock smakat en tillfällig nyhet på systembolaget vid namn Leonardo Rosato 2008 (nr 95125), det är ett vin som tillverkas i Toscana och har en färg som påminner om lite röd karamellfärg faktiskt (inte så intensiv men ändå). Doften är ordentligt fruktig, även smaken är fruktig men har en skarp hallonsmak som tar över lite. Tycker att det är ett okej vin som passar utmärkt en varm sommardag till en kycklingsallad eller bara bjuda på. Betyg 71

Monday, July 6, 2009

Tonfisktartar

Jag har blivit serverad denna tartar ett flertal gånger så jag har själv börjat göra den när det passar. Tyvärr så är det inte så roligt att servera samma sak till samma personer så det blir inte så ofta numera. Därför tänker jag göra den till mig själv och sprida detta genialiska recept. Denna går mycket bra att servera på sked om man vill, det kan vara smidigt om man serverar mycket folk. Precis som Lax med hetta.

Recept
200 g färsk tonfisk (Hitta en bra bit)
¼ röd lök
2 msk fint skuren gräslök
1 msk hackade gröna oliver
1 tsk finhackad kapris
3 msk olivolja
Salt och peppar

Metod
Blanda ingredienserna. Smaka av med salt o peppar. DONE!
Enkelt och mumma.

Sunday, July 5, 2009

Jacquart Brut Mosaïque Rosé

Jacquart Brut Mosaïque Rosé

Det är visserligen fredagar som är vår dedikerade champagne dag, men ibland kan man inte gå förbi vinkällaren utan att ta med sig en flaska. Igår så delade vi på denna flaska tillsammans med grannarna, de bjöd nämligen på god mat.
Jag gillar rosé champagner skarpt, det är något visst med just denna dryck, den ger ett intryck av att vara lite mer än vanlig champagne. Just denna flaska Jacquart Brut Mosaïque Rosé är en av de mer friska jag har smakat på länge, färgen är fint rosa och dofterna påminner om rödavinbär och hallon. Det är ändå smaken som jag minns den är otroligt frisk med mycket grapefrukt och lite hallon. Jag tycker att det vart en perfekt start på middagen, men det kunde lika väl serverats till skaldjur. Betyget blir nog 76 eftersom den inte hade mer pondus.

Karljohansvamprisotto med pancetta

karljohansvamprisotto med pancetta
Risotto är en av de enklaste rätter att variera, men det är en konst att få till den perfekt. Jag personligen försöker göra risotto ganska ofta just för att inte tappa snitsen på att få den precis så krämig och al dente som en risotto skall vara.
Idag fick det bli en karljohansvamprisotto med pancetta.

Recept
3 dl arborioris
1,5 dl vittvin
6 dl hönsbuljong
2 schalottenlökar
200 g karljohansvamp
100 g pancetta
2 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
Parmesanost
Finhackad krukpersilja
Olivolja
Salt och vitpeppar.

Metod
Dela svampen och fläsket i mindre bitar, stek fläsket sedan i medelhögvärme.
I med svampen efter ett litet tag och låt allt bli knaperstekt. Avsluta med att ha i rödvinsvinäger och honung.
Gör risotton, jag tänker inte beskriva hur det går till efter det svärmar över av recept på just risotto.
Avsluta i alla fall risotton med parmesanost och den stekta svampen och fläsket. Blanda allt med persilja och bjud ett nybakat bröd till. DONE!

Saturday, July 4, 2009

Enkel sommar pasta

DSC_0020

Nu när man har semester så orkar man inte alltid göra så avancerade maträtter utan det får bli enkla konstellationer. Här kommer en av mina nya favoriter Chitarra Aglio Olio Peperoncino. Ja nu äger inte jag någon chitarra så jag kunde inte göra pastan fyrkantig så jag fick helt enkelt göra vanlig fettuccine.

Recept
4 hackade vitlöksklyftor
2 hackade röda chili
1 dl hackad persilja
1.5 dl olivolja
Salt & Peppar
Pasta
Parmesan

Metod
Hetta upp olivolja, tillsätt hackad chili och vitlök.
Fräs detta i någon minut utan att de tar färg, tillsätt den nykokta pastan, salt och persilja. Servera med mycket parmesan. DONE!

Enkelt och stört gott, vill man ha mer mat så servera lite parmaskinka eller annat gott till.

Friday, July 3, 2009

Fredagschampagne från Pommery

Äntligen fredag! Det är dags för att slappa lite och dricka något gott, något riktigt gott. Louise 1998 (nr 77041) från Pommery, en champagne som bara görs när druvorna är som bäst. Jag skulle nog rekommendera lite lagring men för att vi helt enkelt är värda något gott så fick den stryka med. Det är som vanligt lite olika uppfattning mellan Mrs J och mig själv.

Porten till Caves Pommery
Jag tycker den första sniffen var som badbollsluft ( ja ni vet vad jag menar) därefter kunde jag hitta en massa olika dofter så som, ost, citron, mandel, marmelad (kvitten, fikon?). Smaken är ganska behaglig och det finns nötter och lite mogna äpplen, förövrigt ganska välbalanserad. Mitt helhets intryck blir nog att det är en bra champagne, där av betyget 89

Ja, Mrs J är mer rätt på och hittade tydligen sin doftreferens direkt. – Det doftar ju rostmacka med ost och apelsinmarmelad!
Ja, vad ska man säga det gör faktiskt det med lite eftertanke. Smaken tycker Mrs J att den är mogen och att den håller sig kvar länge i eftersmaken. Ger denna betyget 85

Jag vet inte om vi kommer köpa på oss några fler flaskor men vi säger inte nej om någon bjuder. Fredagar rockar!

Ölprovning i sommar värmen

Ännu en dag som har givit oss varmt väder, det är faktiskt lite lyxigt kan jag tycka. Under veckan har jag inhandlat lite olika ölsorter för att testa vad som skulle passa till mat eller vad som kanske bara till att dricka i värmen.

Följande öl provades:

Double Dead Guy Ale (nr 11646)
Nils Oscar Saison 2009 (nr 11639)
Brother Thelonious (nr 1588)
Grebbestad Lager (nr 1434)
Haystack Weat (nr 1554)
Three Towns Sommarlager (nr 1417)

Det är något speciellt att prova olika typer av öl tillsammans med vänner, det blir alltid roliga diskussioner och det är inga problem att fördriva tiden. Jag är lite lyckligt lottad med grannar (en granne) som man faktiskt kan umgås med utan att det ska bli konstlat. Här kommer min tankar om ölen som provades ikväll(torsdag).

Double Dead Guy Ale
Det är nog ganska typisk USA att döpa en öl till just Double Dead Guy Ale, jag har svårt att se familjen Spendrups kläcka ur sig ett liknande namn. När vi häller upp ölen så är det en ganska så trevlig färg som fyller glaset, lite brunaktig. Det doftar helt sjukt mycket lakrisal för min del men samtidigt så finns det en fruktighet som jag har svårt att sätta namn på. Det är ändå ganska brödig smak med en angenäm beska som jag verkligen gillar. Ett öl som jag tycker är värt betyget 88. Jag kan se mig servera detta istället för vin till någon klassisk kötträtt.

Nils Oscar Saison 2009

En öl som jag hade höga förväntningar på är Nils Oscar Saison 2009 som är enligt mig lite uppskriven men mitt betyg blir bara 70. Varför undrar ni såklart, hur kommer det sig att jag inte riktigt gillar denna fina brygd.
Jo ser ni, det kommer sig av den ganska kvalmiga och sötsliskiga smak som inte faller mig i smaken. Det är en bra öl men det är lite för mycket raksträcka för min del. Doften är lite unken av malt och ganska tråkig. Smaken är i princip likadan, maltig och tråkig. Det skulle säkert passa bättre till mat, men det hade jag inte vid detta tillfälle.

Brother Thelonious
Nästa öl är en som jag med flera tycker är ganska så speciell om man jämför den med de övriga ölen.
En amerikan som håller en alkoholstyrka på 9,4%, det är nästan så man blir glad när man dricker den. Färgen är rödbrun och ett fint skum skapas när jag häller upp den. Jag personligen tycker att ölen är lite för syrlig och instämmer med grannen att den påminner om en lambic. Doften är fruktig och smaken ger både frukt och lite sirap. Det är inget öl för mig helt enkelt, kommer inte köpa det igen. Betyg 62

Haystack Weat

Haystack Weat (nr 1554) ger en ny frisk ton i gommen, detta är riktigt trevligt. En bra veteöl som är lite oklar och doftar bröd och apelsin. Jag reagerar nog mer på att den var mer frisk än att det fins massa andra smaker. Jag gillar den faktiskt ju mer jag tänker på den. Betyg 83

Grebbestad Lager
Nu till kvällens höjdare, givetvis svensk vid namn Grebbestad Lager (nr 1434). En lagom alkoholhalt på 5% och dofterna av bränt mjöl tillsammans med humle gör det till en riktig höjdare.
Den är riktigt straight forward i smaken vilket jag gillar med öl, det ger en bra beska och jag är helt såld! Jag kan bara säga Köp, idiot köp! Betyg 90

Den sista ölen vill jag faktiskt inte recensera idag utan kommer köpa den igen, den försvann helt efter några av dessa smakbomber. Borde tagit den först men tyvärr det får bli en annan gång.

Thursday, July 2, 2009

En ostprovning med ett rött vin

Det som inte blev av på midsommar fick bli en ostprovning med grannarna. Det var verkligen en upplevelse att få testa alla ostarna till ett och samma rödvin. Det gav en ganska tydlig bild över vad som funkar och vad som absolut inte funkar.
Vinet som jag inhandlade tidigare var Domaine Pouderoux Gran Reserva 2003 (nr 8413), ett vin som har en tegelrödfärg med ganska hög viskositet. När jag öppnar vinet så reagerar jag på att doften inte är så utvecklad som jag trodde men tonerna av fat, katrinplommon och örter finns. Personligen gillar jag doften som är lite portvinsaktig. En sötkryddig smak med inslag av lakrits och katrinplommon fyller gommen men det känns samtidigt ganska så eldigt. Ett gott vin, betyg 77.

Domaine Pouderoux Gran Reserva 2003

Hur smakade vinet till ostarna då?

Brebisrousse - En kittad fårost (vill jag minnas att hon sa?!)
Den doftar ordentligt med får och konsistensen är lite rinnig.
Den är smakrik och inte alls någon ost som jag kommer köpa igen, det är säkert så att gillar man denna ost så älskar man den.
Den passade inte alls till vinet utan det vart totalt fel i gommen.

Munster 
Den doftar som den gör, alltså inte så gott, dock så är den ganska så god. Den passar inte heller så bra till vinet, det trodde jag med fler berodde på att den har en viss sälta.

Gorgonzola

Jag älskar gorgonsola, jag tycker att det är sjukt gott. Det funkar till allt, såser, till grillat och som den är. Jag tycker att det var helt klart bäst matchning mellan vinet och osten.

Bleu d’Auvergne
Klassisk och otroligt god, den passar väldigt bra till vinet om vi tar lite marmelad till. Det kändes lite konstigt eftersom den är betydligt saltare än de tidigare ostarna. En ruggigt god ost!

Primadonna
Passar inte 100% till vinet men är ju helt stört god som den är utan vin till, jag skulle servera en Amarone med klass till denna ost.

Gorgonzola var det som passade bäst till vinet, kanske otippat men så blev det i alla fall. Det får bli att göra samma övning flera gånger nu i sommar.

Wednesday, July 1, 2009

Örebros enda ostbutik

Det är riktigt kul att vi har en ostbutik i Örebro som håller en hög nivå. Jag tycker att man ska se till att handla sin ost i lokala butiker istället för på ICA, Coop m.m. Det finns fler anledningar varför man ska handla i lokala butiker, men då krävs det att de har öppet.
Örebro ostbutik stänger i juli vilket jag tycker är helt sjukt, äter man inte ost på sommaren? Eller tar man så mycket betalt för osten att man har råd att bara slå igen hela sommaren?
Det är svagt och väldigt tråkigt, det ger mig dåliga vibbar tyvärr. Dessutom så känner jag inte glöden längre vilket gör mig lite orolig, det är nämligen 70% av glädjen att handla i en butik som har som specialitet att sälja sina noggrant utvalda ostar.

Jag tänkte handla lite ostar till midsommar som jag skulle bjuda på, jag visste inte vilka ostar jag skulle köpa så jag ville få lite tips och lite idéer. Icke! Det var helt knäpptyst bakom disken så jag fick börja fråga en massa. Det kändes lite som de är lite trötta och det kan göra att jag tröttnar på att gå dit, jag vill känna ett engagemang och att de faktiskt inser att det är oss (osttokiga) de lever på.
Jag hoppas att de får lite energi nu när butiken är stängd över sommaren, annars är det bara skärpning som gäller!