Thursday, April 30, 2009

Två röda viner med en grillad entrécôte

La Bandina 2004 från producenten Tenuta Sant' Antonio
En kväll med två viner som var helt olika varandra. Det första vinet La Bandina 2004 (nr 98962), var en ganska klassisk italienare med sin doft av kryddor och körsbär. Jag tycker att smaken var lite utvecklad men hade toner av plommon och fat. Det var ganska så eldigt i tonen men det passade mer än väl till det grillade köttet. Betyg 81
Det klarade inte riktigt av glazen, men det skulle nog kunna lagras några år utan att må dåligt.

Le Tense sassella från producenten Nino Negri

Nästa vin var ett vin gjort på Nebbiolo och var inte alls så som jag hade förväntat mig. Det doftade kryddor, örter och lite blommigt, viol? Le Tense Sassella (nr 32341) hade helt klart smaker med både friskhet och inslag av fat. Ett vin som jag tycker man kanske ska testa till en lammfilé. Betyg 82

Wednesday, April 29, 2009

En “chef” med klass

Levainbröd 
Det är svårt att inte börja spontan skratta och applådera när man ser hur bra resultatet blir efter man har “väckt” sin chef för att baka lite gott bröd. Det började med att jag fick en burk med en så kallad “Chef” av en godvän och det är den som jag använde som grund. Den är alltså gjord efter konstens alla regler (Jan Hedhs regler). Att baka ett gott Levain bröd tar sin lilla tid om man ska köra allt från början.
Brödet är kanske det godaste jag har ätit på väldigt länge, det är liksom syrligt och har aromer som jag inte trodde kunde existera i bröd.
Jag körde enligt följande recept,

Jag tar all min “chef” och lägger i en bunke. Fyller på med 550 g vetemjöl och 350 g vatten. Det får stå över natten för att växa ordentligt. När du sedan vaknar så är den redo för nästa steg, att köras till en deg.
Ta 800 g av nattens deg
800 g vetemjöl
550 g vatten
30 g salt
Kör detta i ca 10 minuter, tillsätt salt och kör lite till.
Lägg degen i en inoljad jäslåda och låt jäsa i ca 3 timmar. Under denna tid är det bra om man viker degen några gånger.
Dela degen i fyra delar och lägg dessa i jäskorgar eller i durkslag klädda i rikligt mjölad handduk. Låt jäsa i 2 timmar.
Kör igång ugnen på 250 grader och baka tills inner temperaturen är 98 grader. Done!

Om ni inte orkar köra hela vägen tills man har en chef kan ni be någon ni känner faktiskt leverera en del av sin, sjukt enkelt och det blir efterblivet gott.

Monday, April 27, 2009

En kväll på Stallyktan i Örebro

Det var dags för ännu en kväll tillsammans med kollegorna, det är alltid lika trevligt att träffas lite mer avslappnat och fortfarande snacka jobb. Det blir tydligen så att man inte kommer ifrån att prata om jobbet. Vi valde denna kväll att göra ett besök på Stallyktan för att äta lite och umgås. Att äta på stallyktan kanske inte hade varit mitt första val men eftersom jag är rädd för att säga vad jag tycker så hänger jag bara med.
Jag skulle vilja dela upp kvällen i tre olika delar,

1 – Lokalerna
2 – Maten
3 -  Sällskapet 

Om vi nu börjar med lokalerna så är detta kanske de absolut tråkigaste lokalerna i modern tid. Det är verkligen inte inbjudande för att äta en middag, man sitter på de “patinerade” bänkar/stolar som finns och borden är så patinerade att ölen man ställer ner inte står stadigt.
Vad det gäller maten så måste man berömma det geni som kom på att man skulle köpa in en slags “plastig, blå, genomskinlig pärm” för att hålla i de kopierade menyer och den av leverantören levererade vinlistan. Det är helt enkelt skit fult (inte så fult som på slottskällaren för den tar fan priset). Jag väljer att inte beställa in en förrätt för det kändes inte rätt helt enkelt, de andra gjorde det och var nog hyfsat nöjda. Till varmrätt beställde jag en kalvbiff som serverades med rödvinsås, kantareller & soltorkade tomater och till detta ugnsbakade potatisklyftor. Men vad är det med soltorkade tomater? Snälla berätta för mig vad som är så fantastiskt med detta! Nåväl, rätten kommer in och det ser lite ut som man har försökt bygga en brygga med potatisklyftorna som pontoner och den ganska så tråkiga kalvbiffen som själva bryggan. Det kanske man kan leva med om man nu är på lite skoj humör. Men när jag smakar på maten så är den precis på gränsen till för salt,  det hade räckt att någon hade tänkt på salt så hade rätten varit förstörd. Nu kan det tyckas konstigt att jag faktiskt slängde i mig alla pontoner och även bryggan, men som en vis man sa “hungern är den bästa kryddan”. Det var faktiskt så att man kunde nog ha försökt att krydda maten lite bättre.
Det är ändå tur att man är där med människor som ändå förgyller tillvaron. Tro nu inte att jag skulle skriva så bara för att jag tror att en och annan kanske läser detta imorgon, oonej det kommer från hjärtat.

Jag tänker inte döma Stallyktan för deras mat för när allt kommer omkring så kan man inte gå till ett ställe som har pengar från världens alla hörn uppklistrade i taket i baren och räkna med att de kan laga mat. De kan säkerligen öppna en öl eller kanske tappa en stout utan att bli nervösa. Stallyktan är ett ölhak! Gå dit och drick öl och snacka skit och för det ändamålet passar det suveränt. De har dessutom en ganska så spartansk uteservering på bakgården som kanske kan passa om man inte vill synas när man dricker.
Jag kan inte sätta betyg på Stallyktan eftersom under 50 är inte ok, så betyget blir …

Saturday, April 25, 2009

De Saint Gall Brut Rosé

DE SAINT GALL Brut Rosé

Jag har tidigare provat De Saint Galls Blanc de Blanc Brut Premier Cru och den är riktigt bra, det är få som kan mäta sig med den kvaliteten som denna producent levererar. Jag har en förkärlek till rosé champagne eftersom det blir nästan bara vid våren och sommaren jag dricker rosé. Det kanske man borde ändra på för det är förföriskt gott. Jag tycker att smaken på denna champagne drog åt jordgubbar och toner av citrus medans doften var ganska så mycket bröd. Det är helt klart ett trevligt vin i vårsolen. Betyg 83

Något till en jordgubbstartar?

Rietvallei Red Muscadel 2007 från Rietvallei Estate

Ett vin som jag kanske inte vill dricka så ofta men det var helt klart en positiv upplevelse. Detta var en smakbomb av blommor, jordgubbar och kola. Jag skulle vilja få detta serverat till en välgjord jordgubbstartar som säkerligen skulle lyfta vinet lite till, det kanske blir att testa i sommar. Snubben som presenterade vinet berättade att de hade fått det serverat med krossad is och sedan hade de bara ringlat lite av vinet över den krossade isen, förföriskt gott kan jag tänka mig. Tycker att producenten Rietvallei Estate har lyckats så mitt betyg på Rietvallei Red Muscadel 2007 (nr 8314) blir 74.

Vigorello 2003 från San Felice

Vigorello Toscana IGT Supertoscan från San Felice

Det var inte bara shots och efterblivna människor på Château Grand Cru, det fanns faktiskt några riktiga höjdare också. Det var ett vin från Italien som fick mig att nästan gråta av glädje. Jag fick samma upplevelse som när jag testade Le Cupole från producenten Tenuta di Trinorio. Det var en upplevelse som trollbinder vem som helst. Nu upplever jag det igen, är det möjligt, kommer jag sluta sniffa ur glaset eller kommer jag bara stå där och le som en mupp. Dofterna är precis så mogna som man kan förvänta sig, tonerna av körsbär, svarta vinbär verkar aldrig ta slut. Smaken är fyllig med mogna körbär med en lång eftersmak som har toner av både fat och te. Det är helt sjukt vad länge smaken sitter i, den verkar aldrig ebba ut. Betyg 98. Jag kommer helt klart köpa en kartong av detta vin, jag förväntar mig att ni gör detsamma.
Nu kändes det som jag lika gärna kunde åka hem, vad skulle få dra min blick till sig efter denna perfekta upplevelse?

Domain Santa Duc

Det var vid Johan Lidby som nästa vin gav sig tillkänna, ett ganska traditionellt vin från ett område som jag tycker är ett mycket bra område i Rhône. Vinet var blårött när det kom ner i glaset med ganska hög intensitet. Doften var djup med klassiska toner av örter och mörka bär. Det är när jag smakar på vinet man märker all den koncentration och all frukt som vinet håller inne med. Det var peppar, mogna mörka bär och en lång eftersmak som verkligen var finstämd.
Även detta vin är en stark rekommendation, om du inte vill dricka det nu så låt det ligga något år. Betyg 89

Jag kommer sakna dig!

Talisker Destillery edition 1990 Double Matured Det kanske är att ta i när man säger att man kommer sakna en flaska när den tar slut, men denna är något jag verkligen kommer sakna. Det är bland de godaste jag någonsin smakat. Den har alla de komponenter som jag verkligen gillar, allt från den rödbrun aktiga färgen till dofterna som har inslag av nötter, tjära och rök. Men det är i smaken som man blir förlorad, kola, tjära, nötter och allt i en komplex symbios. Betyg 92

Jag vill minnas att jag fick en vanlig Talisker 10 Years (nr 411) serverad till en parmesansoppa och det var en riktig höjdare, jag skulle vilja ha provat denna till soppan, men nu är det försent. Det blir inte lätt men det är bara minnas den tid som var och försöka gå vidare.

Monday, April 20, 2009

Veckans inköp

Xavier Châteauneuf-du-Pape 2007  
Ni kanske tycker att det inte passar sig att köpa mustiga röda viner nu när sommaren gör sig påmind. Jag kan bara säga att ni har fel, det är nämligen alltid rätt. Där av köpte jag på mig en flaska Xavier Châteauneuf-du-Pape 2007 (nr 6267) som kom i sortimentet nu i april. Med sina 15% så är lagring inga problem. Tänker mig kanske prova den till en god fasan? 

Château Mazeyres 2006
Gillar man inte viner från södra delen av Rhônedalen så kan jag rekomendera ett härlig vin från distriktet Pomerol vid namn Château Mazeyres 2006 (nr 96923). Ett vin som är nyanserat i både doft och smak. Det doftar kaffe och ceder, vilket också förstärks i smaken. Ett mycket bra vin som bör ligga ett tag till. Betyg 90

Liksom en druva man aldrig har hört talas om

Ja, då var det avklarat. En dag på Château Grand Cru i Örebro. Denna gång hade jag inga höga förväntningar utan det fick bli som det blev. Jag var där runt klockan 13, en och annan fylltratt lämnade mässan redan då. Att en och annan blir lite överförfriskad kan jag leva med, men att det blir en sådan masspsykos är fan inte OK. Nåväl, lämnade in jackan och fick mitt glas sedan var det bara bita ihop. Nu var det bara att välja vad man ville prova. Det har på senare år blivit fler utställare som serverar öl, whiskey och shots!?? Vad fan shots, det trodde jag dog ut med att man tröttnade på att proppa en flaska med turkisk peppar och sedan fylla på med sprit, kör i diskmaskinen DONE!
Det var tydligen inte så, utan där trängdes folk för att testa några nya härliga blandningar. Det är inte konstigt att en del importörer väljer att skippa mässan i Örebro, de tror att det inte finns intresse för deras lite mer exklusiva sortiment. Det kan jag förstå när man stöter på alla människor som pratar gott om den svarta flaskan med det vita vinet. Det fanns många utställare som faktiskt tog sig tid att presentera sitt utbud och vart uppriktigt glada över att man faktiskt kunde ställa lite mer konstruktiva frågor. Sedan fanns det några som var helt efterblivet dåliga. Ett exempel är ju två personer som man lärde känna när man jobbade på krogen (inte igår). Dessa personer presenterade vita och lite röda viner, roligast var det när kvinnan pratade lite om ett rött vin som bara var gjort på druvan Mourvèdre.

- Ja, detta vin är liksom gjort på en druva som man aldrig har hört talats om, sa kvinnan.
Jag visste inte om jag skulle kasta mig skrikande KALI MA över bordet och slita hjärtat ur hennes kropp eller faktiskt berätta att druvans ursprung är från Spanien där den kallas monastrell och att den faktiskt ger fantastiska toner av kryddor och örter i trevliga viner från södra frankrike. Ja, jag vet att du har jobbat i branschen kanske hela ditt liv, allt från finare ställen i dina ögon (så som Royal Arms). Men står man bakom ett bord och skall presentera olika viner och hur de smakar så bör man vara lite påläst. Det verkade till och med så att hennes man som jobbat som vakt på olika krogar var mer på läst, dock även han med sakfel men han gjorde nog så gott han kunde efter sin förmåga.

Som helhet kan jag tycka att man borde fixa mässan så att en dag för de som bryr sig och en dag för alla idioter som ändå bara vill dricka så många centiliter som möjligt för sina lappar, då gärna de drycker med hög procenthalt.
Ni kanske undrar varför jag faktiskt går dit om det nu är proppfullt med idioter. Det är ändå en ganska omfattande mässa där man springer på ett och annat guldkorn, sedan att man är stört intresserad gör inte saken sämre. Mina provningsnoteringar kommer i senare inlägg.

Friday, April 17, 2009

Jag dricker inte vin så!

DSC_0546

Nu var det dags igen med Chateau Grand Cru, en ost och vin mässa i Örebro. Jag har stört mycket förutfattade meningar om hur det kommer att vara eftersom jag har varit på denna mässa kanske 5 gånger innan. Låt mig ge ett exempel från tidigare besök varför jag stör mig på alla svin man stöter på under sin rundvandring bland viner och goda ostar. Jag står vid ett bord där de serverar lite olika varianter från producenten Trimbach (en av mina favoriter).
Kvinnan som serverar vinet berättar lite halvtrött men sakligt om vinet och då störtar en person som jag i detta inlägg kallar idioten fram och viftar lite nonchalant med sitt glas och vill också smaka.

- Idioten: Jag tar lite av det också.
- Visst, säger kvinnan bakom bordet och häller upp lite i hennes portvinsdoftande glas
-Idioten sveper vinet som det vore en iskall 6:a skåne som skulle ner i strupen. Sedan klämmer hon ur sig:
- Nä, det var inget gott
- Kvinnan bakom bordet:  Nja, men om du kanske låter vinet få sätta lite avtryck i munnen så kanske du upplever det lite annorlunda?
- Idioten: Du! Jag har smakat många viner och jag vet vad jag vill ha.
- Kvinnan igen, ja men testa att dofta och sedan smaka på vinet.
- Idioten lite snabbt: Du! Jag dricker inte vin så!

Jag står bara och vet inte om jag ska klapp till henne eller om jag ska börja skratta.
Helt klart så finns det många sorters människor som besöker dessa mässor, en del helt cp, andra hyfsat intresserade.

Jag hoppas dock att morgondagen kommer ge mig lite nya trevliga vinupplevelser och att man kanske till och med kan hitta något vin som man kan lägga i vinkällaren ett par år för att följa utvecklingen.
Jag återkommer med rapport efter besöket.

Sunday, April 12, 2009

En glas med rosor

Trimbach Gewurztraminer 2004 
Nu när sommarvärmen gör sig påmind kan det inte bli bättre än ett svalt glas vitt. Jag tog fram en flaska Trimbach Gewurztraminer 2004 (nr 82156, är årgång 2006). Trimbach är en producent som håller bra kvalitet på det mesta de gör. Det som utmärker detta vin är den overkliga doft av rosor som slår upp från glaset. Det finn även lite typiska gewurztraminer dofter så som blommor och örter. Smaken är ren och håller i sig länge, det finns toner av blommor och lite citrus. Betyg 75

En magisk glaze

Jag har fått på mig ett flertal gånger att ge ut receptet på den Glaze som jag brukar göra till det grillade köttet. Det är helt klart en magisk glaze som måste upplevas för att förstå storheten. Jag ger er härmed möjligheten att själva få uppleva detta.

Recept
3 dl osötad fläderdryck
5 msk ljussirap
3 msk soya
1 chili

Metod
Finhacka chilin och lägg i en kastrull. Det är mängden chili som avgör styrkan på glazen (jag brukar ta med frön o hela skiten).
Häll på det övriga i kastrullen och sjud på svag värme tills det har reducerats till 1/3 del. Nyckel är att sjuda ner det inte stormkoka då blir det en mer bränd ton, inte så syrlig som man vill.
Häll över i en skål och ställ i kylen. DONE!

Det går att misslyckas om man misstar sig på att man inte måste vaka över glazen under tillagning. Det kan lätt bubbla över och då blir det sjukt jobbigt att städa. Missbruka inte detta utan njut i lagom mängder.

Saturday, April 11, 2009

Enkel picknick mat

För ett par år sedan var vi på Kreta och sprang på ett hak som hette Sveas. Det var ett svenskt par som hade fiket, där de serverade svensk frukost m.m. Jag beställde en dag en kall pastarätt som jag sedan dess brukar slänga ihop då och då. Inte för att den är så nyttig men fan den är löjligt enkel och ganska så god faktiskt.

Recept
1 st grillad kyckling
1 kruka basilika
majonäs efter behag
sweetchili sås
Pasta
S&P

Metod
Koka pastan och skölj av den med kallt vatten.
Blanda allt i en bunke så att det blir majonäs och gott över hela
skiten. DONE!

En enkel rätt att ha med sig när man drar på picknick, eller när man inte orkar laga något.

Friday, April 10, 2009

Två viner till grillkvällen

DSC_0227

Idag provade vi två viner till det grillade köttet, det första var ett vin från Sydafrika som var gjort på druvan syrah. Lomond Syrah 2007 (nr 6606) är helt klart ett bra vin även om det är lite enkelt i sin framtoning. Dofterna  är fruktiga och har inslag av mörka bär så som björnbär. Det infinner sig också en rökig  doft som plockar upp grilltonerna från köttet bra. Det finns även en ton av rökighet i smaken som annars har fat, björnbär och lite örter som tydliga smaker. Jag tycker ändå att vinet levererar det jag förväntade mig så betyget blir idag 79 poäng.

DSC_0233
Det andra vinet är även det ett vin från ett varmare land. Penfolds Thomas Hyland Shiraz (nr 6301) är kanske inte något höjdar vin i mångas ögon men jag tycker att Penfolds alltid håller hög kvalitet på sina vinsläpp. Visst det finns många som håller en ganska enkel nivå men det finns en bunt som håller absoluta världsklass. Det är ändå ett ganska säkert kort att köpa ett vin från en så pass bra producent, det är allt som oftast helt ok.
Detta vin är gjort på shiraz och har en ganska mörk färg, dofterna är även i detta vin dominerat av örter och björnbär. Smaken ger samma fruktiga ton med inslag av ekfat, björnbär och lite salmiak.
Ett helt ok grillvin. Betyg 81

Grilla!

DSC_0219 
Nu när grillen är framtagen så börjar man bil lite sugen på att testa olika marinader. Idag testade jag ett tips som jag har fått i mailen. Helgrillad fläskfilé med citron, vitlök, chili och salvia.

Recept
700 g fläskfilé
½ citron
1 vitlöksklyfta
½ kruka salvia
½ röd chili
3 msk olivolja
salt och svartpeppar

Metod
Putsa bort senor från fläskfilén och lägg den i en ugnsfast form. Finriv det yttersta skalet av citronen, finhacka vitlök, chili, strimla salvia och lägg alltsammans med fläskfilén och olivolja för att marinera. Det kan man göra redan på morgonen samma dag för att det skall dra så länge som möjligt. Grilla på fläskfilén så det blir en bra färg. Lägg sedan köttet i folie för att baka klart till en innertemperatur på 65 grader.

Done! Löjligt enkelt och fantastiskt gott.

Wednesday, April 8, 2009

Vildjäst & vetesurdeg

DSC_0191
Jag har fram till nu alltid bakat mina bröd med en surdeg gjord på grovt rågmjöl. Det är både gott och riktigt nyttigt  men det kan man inte stanna vid. Jag drar alltså igång en vetesurdeg på precis samma sätt som jag gjorde med rågvarianten fast med vetemjöl.

DSC_0188

När jag ändå håller på drar jag igång med att starta en vildjäst på russin.

1000 g vatten (värmt till ca 35 grader)
500 g russin
250 g socker
100 g honung

Blandar allt i en burk. Skakar den tills sockret är upplöst.
Ställer den sedan på något varmt ställe (ca 26 – 30 grader)
Det tar ca 4 till 6 dagar innan jäsningen är klar.
Sila av russinen och förvara jästen i kyl, den klarar sig i några månader.

Surdegsbröd med linfrön och pumpakärnor

DSC_0198 Nu när man ändå är hemma kan man passa på att läsa igenom Jan Hedhs böcker om bröd. Det är något visst med processen som leder till det perfekta brödet, det blir lite av en fix idé att hitta den perfekta aromen. Jag har tidigare berättat om valnötsbrödet som jag bakat en mängd gånger. Det är sjukt gott och man borde kunna variera brödet med olika smaker. Sagt och gjort, idag körde jag en batch med linfrö och en med pumpakärnor.

DSC_0196

Den batch som innehöll linfrö gjorde succé, det blev en precis lagom ton av linfrö som förgyllde smaken.

DSC_0203
Även det med pumpakärnor smakade utmärkt. Alltså Go nuts med olika frön och smaker, Fikon?

Ett glas bordeaux

DSC_0142

Eftersom grillsäsongen är i fullgång så passade vi på att smaka på lite champagne från Veuve Clicquot innan maten. Det kanske inte är den champagne som ger störst intryck men den är helt ok för att vara en standard Brut. Färgen är ljus gul och dofterna har inslag av nötter och äpplen. Det smakar precis som man förväntar sig, torrt, friskt med toner av äpple. Betyg 84

DSC_0143 Till det grillade så serverades det ett rött vid namn Carl Jan Röd Bordeaux 2005 (nr 83326). Det smakade ganska enkelt men det hade toner i både doft och smak av kryddor och vanilj. Det hade en ganska bra balans vilket lyfter intrycket lite. Betyg 75

Thursday, April 2, 2009

Död inombords?

Jag har alltid trott att jag är död inombords, att bara kunna visa inlärda känslor. Allt detta slogs omkull den 31-mars 2009 kl.21:44. Lucas föds och en sjuk mängd känslor slår över mig. Det var tur att det är pollen säsong så jag kunde skylla ifrån mig eftersom det blev lite blött i ögat. En enorm glädje till extrem tomhet, vad fan gör vi nu? Alla säger att det löser sig så det är nog sant.

En känsla som inte hade visat sig under den dagen var ilska, men lugn det kom dagen efter när jag skulle köpa lite mat. Var sjukt hungrig efter två dygn utan mat. Kilade ner till något som kallades matlådan och skulle köpa lite käk, det fanns ett par olika rätter men den som såg minst äcklig ut var Grönsaksgratinerad falukorv med potatismos och broccoli.

IMG_0160

Det kanske bara är jag, men fan vad äckligt det ser ut. Är det inte skam att man inte kan få tag på ett rejält mål mat på ett ställe där det finns säkert 1000 personer dygnet runt. Det var det första som egentligen triggade den ilska jag senare drabbades av.
Jag gjorde iallafall så att jag värmde maten och tänkte göra ett försök men efter en tugga tänkte jag springa ner till idioten som lagat maten och skicka den i fäjset på honom/henne. Då slog det mig att jag är ju vuxen nu! Så kan man ju inte göra (tur för kocken att det inte var tre dagar tidigare!).
Men runt 18 snåret blir jag sjukt hungrig så jag tänker att jag kilar ner till kiosken och köper en macka eller kanske lite godis. Men efter en stunds seperationsångest från Lucas så ger jag mig av till A-huset för att inhandla lite gott. När jag kommer fram så har skiten stängt! Klockan 18.03 finns det inte ett enda ställe att handla något på om man inte ska köpa nutrilett (kanske jag behöver dock) på Apoteket. Att allt stänger 17.00 som senast är inte det ett hån? Är det för att det inte är ekonomisktförsvarbart? Är det för att det är efterblivna som sköter skiten? Jag var nära att explodera av ilska, men fan det vara bara gå upp och peta lite på pojken så man vet att han lever.