Friday, February 27, 2009

Ett måste?

DSC_0241Jag vet inte om detta kan räknas till ett måste men det underlättar helt klart. När man ger sig i kast med att baka bröd behöver man faktiskt lite maskiner trots att den danska stålkvinnan Camilla Plum envisas med att knåda som en besatt. Jag känner att hela övningen måste vara lite enklare för att få till en kontinuitet. Vad gör man då? köper sig fri givetvis! Ett stycke AKM5115BC är nu inköpt och nu jävlar ska jag baka! Det är tydligen en grymt bra maskin och jag tänker återkomma med en analys.

Hur mycket kommer jag baka? Only God knows!

Gott skit!

DSC_0235

Eftersom min goda vän ger mig sjukt mycket tips och “tvingar” mig att prova nya saker hela tiden, kommer här ett nytt recept på bröd för folk som bryr sig (alternativt har lite för mycket tid).

Som vanligt väcker jag min surdeg dagen före med 100 g av den kylskåpskalla surdegsgrunden, 120 g rågmjöl och 200 g vatten.
Detta låter jag stå över natten för att bli så härlig som bara en surdeg av råg kan bli.

Här kommer ett recept som ni bara måste testa!

Bolé
750 g vatten
850 g vetemjöl special
250 g rågsikt
300 g surdeg av råg
75 g raps olja  (gärna mörk ekologisk)
25 g jäst
20 g honung
30 g salt

Blanda allt utom salt och knåda tills degen är redo för saltet. Tillsätt salt och knåda vidare, sjukt bra motion för oss korpulenta (synonymer).

Låt degen stå i bunke övertäckt med handduk i 2 timmar.
Dela därefter degen i 4 bitar och rulla de runda i mjöl.
Dela upp på plåtar med mjölat bakplåtspapper låt dem jäsa till dubbelstorlek. Det beror lite på styrkan i surdegen så ca 2 till 6 timmar. Värm ugnen till 250 grader, isbitar i botten, efter 10 minuter släpp ut ångan, 98 grader i innertemp.

Done!

Tuesday, February 24, 2009

En leverans

DSC_0227

Idag fick jag två viner levererade av en god vän från Malmö. Tyvärr måste jag belasta honom med detta eftersom det finns ett helt annat utbud i Malmö. Ja, jag vet att man kan beställa på närmaste systembolag men innan den beställningen har gått igenom så kommer säkerligen vinet vara slut. Jag vågar helt enkelt inte chansa när det gäller vissa viner.

Det första är ett sådant vin, ett vin som alla verkar avguda. Jag köper en flaska (på tok för lite kan man tänka) för att inte gå miste om hur det smakar. Vinet som kommer från Frankrike är ett vin som släpptes på systembolaget den 16:e. L´Hospitalitas 2005 (nr 96166) är en blandning av tre olika druvor, dessutom några av mina favoriter (50% syrah, 40% mourvédre och 10% grenache). Flera bloggar har lovordat detta vin och det gör det allt svårare att inte sätta korkskruven i flaskan redan idag. Läs mer
DSC_0225

Det andra vinet är något som jag blivit tipsad om, det är alltid roligt med bra tips. Det är nästan lite för dåligt med bra tips.
Vinet kommer från Argentina och är en blandning av olika druvor (40% shiraz, 20% malbec, 20% merlot och 20% tannat). Eftersom jag inte har provat vinet kan jag inte betygsätta det men det ska ske inom kort. Vinet heter Grand Callia 2004 (nr 98908) och är en tillfällig nyhet på systembolaget.

Sunday, February 15, 2009

Boeuf bourguignon på riktigt!

Alla hjärtans dag är ju ett tillfälle där man ska skämma bort varandra lite extra och så även detta år. Jag fick snilleblixten att faktiskt laga den perfekta Boeuf bourguignonen och till detta servera en potatispuré och nybakat Gateaus valnötsbröd

Boeuf bourguignon

1,5 kg högrev
1 msk tomatpuré
300 g morot
300 g Steklök
vitlök (efter behag men det ska vara mycket)
350 g champinjoner
300 g rökt sidfläsk
8 dl kalvfond (inget bong skit!)
7 dl rödvin
Färsk timjan
S&P

Metod
Värm en gryta och steg fläsket, lägg fläsket åt sidan. 
Bryn köttet i fettet från fläsket, salta och peppra.
Tillsätt tomatpuré, vitlök, timjan och häll på röttvin.
Sjud i ca 30 minuter tillsätt därefter kalvfond och sjud vidare i 
60 minuter tills köttet börjar trilla isär. Släng i morötter och champinjoner och koka i 30 minuter till. Nu kan man reda av det med maizenamjöl om man vill.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med potatispuré och färsk bladpersilja.


Till detta fick det bli ett vin från en producent som jag tidigare inte har provat något från.
Corton Grand Cru 2004 (nr 97640) från Antonin Rodet var ett helt okej val till maten. Det var i färgen lite tegelrött och doftade fantastiskt av mogna röda bär och salvia. Smaken var utvecklad och kryddig. Ett gott vin till mat (passar bättre till mat som serveras med tryffel) men även till att bara dricka en kväll vid brasan. Betyg 85

Gateaus valnötsbröd





Nu var det äntligen dags att testa hur bra surdegsgrunden egentligen är. Min idé var att baka ett bröd som inte behöver innehålla jäst. Efter en del letande så hittar jag ett kanon recept som jag bara måste testa. 

Gateaus valnötsbröd

Dag 1
100 g rågsurdegsgrund
100 g rågmjöl
200 g vatten

Blanda ihop allt i en burk och låt stå i rumstemperatur över natten. 

Dag 2, när du vaknar (för min del runt 12.00)
500 g ljummet vatten
20 g salt
400 g gårdagens blandning
400 g rågsikt
500 g vetemjöl (special)
400 g valnötter (kanske kan minska det till hälften eftersom det blir inte så ekonomiskt i längden)

Blandade ihop allt utom valnötterna i ca 10 minuter. Det blir ganska så kletigt men det är helt ok eftersom det är mycket vatten i degen. Därefter ska nötterna blandas in i ca 5 minuter (det funkar utan nötter med, blir skit gott). Låt det jäsa i bunken i 4 timmar. Det är bra om rumstemperaturen är över 21 grader.




Dag 2 eftermiddag/kväll
 
Mjöla ett bakbord och häll ut degen. Jag delade degen på två och gjorde två "runda" bröd. De fick jäsa vidare under duk ca 2 timmar. För utsendets skull strödde jag över lite rågmjöl. 
Efter ca 1 timme vred jag på ugnen till 275 grader. Ville få bakstenen redo, det går lika bra med en plåt.
När de jäst klart så snittade jag dem lite och sedan in i ugnen. Bakade dem tills innetempen var 98 grader. De första 10 minuterna hade jag en plåt i botten på ugnen med vatten på för att få ånga. Därefter  släpte jag ut ångan och sänkte till 230 grader.

Resultatet? Serverades till en boeuf bourguignon, efterblivet gott!

Tuesday, February 10, 2009

Senaste inköpen

Att köpa en Brunello är aldrig fel, framförallt inte när den reas bort på systemet. Brunello di Montalcino Poggio Nardone 2003 (nr 99065) är helt klart ett vin som är värt att köpa, dofterna var mogna och plommon blandas med någon kryddig doft. Smaken var utvecklad och man känner en del fatkaraktär. Det är fortfarande tanniner som verkligen ger vinet bra balans. Betyg 87

Nästa inköp som var ett rent impulsköp shockar mig eftersom jag nästan aldrig köper viner från Spanien. Är inte riktigt vän med smakerna och dofterna. Jag är dock inte sen och ändra mig om jag blir övertygad.
Jag har faktiskt provat Roda ”vinerna” ett flertal gånger och tyckt att det måste vara så Spanien egentligen ska smaka. Jag har givetvis inte provat tillräckligt för att yttra mig men men. Jag återkommer med ett betyg när detta ex. är provat.

Monday, February 9, 2009

Bageri R16 del 3



Nu är den redo för att provbaka med. Den liksom bubblar lite och har växt över natten med 100%. Jag har gjort ett försök med att torka surdegen till små kex, dels för att den skall kunna bevaras och för att slippa mata den. Det kan bli succé!
Jag tog 100 g av resultatet som jag sedan blandade med 100 g rågmjöl till en kaka(se nedan).


Nu får den torka under några dagar så får vi se om det funkar att återuppliva härligheten.
Det resterande tog jag 100 g av resultatet och blandar lika del vatten och 60 g rågmjöl. Det åker in i kylen för att användas till nästa bak.



Sunday, February 8, 2009

Bageri R16 del 2

Nu på morgonen var det dags och kolla till burken med min rågsurdegsgrund och den verkar trivas mot alla odds. Den var lite lös i konsistensen så jag matade den med 60 g rågmjöl och 50 g vatten, det gjorde den lite tjockare igen.
Imorgon får den nog vara klar, den doftar syrligt och bubblar lite härligt.

Saturday, February 7, 2009

Reflektion

Jag har länge funderat över hur en del resonerar kring mat och dryck. Räknas jag som en helt störd människa bara för att jag tycker att man ska lägga lite mer pengar på vinet än på maten?
Jag ger ett exempel. Vi bjuder hem några vänner på middag och tänker att vi ska bjuda på boeuf bourguignon. En maträtt som jag tycker kan vara hur bra som helst om den är rätt gjord. Till detta serverar jag en god potatispuré och lite nybakat bröd. Nu till det som kan tyckas egendomligt hos vissa människor, vinet! Jag väljer att servera en flaska Châteaunef-du-Pape Les Cèdres 2006 (nr:75403) som kommer lyfta maten. Det komiska i detta är att jag gör grytan på högrev som kostar 98 kr/kg. Jag skulle tippa på att rätten för 4 personer kostar ca 250 kr MAX. Men 250? vinet kostar ju 300? mm knepigt va!

Det är nu många av ren slentrian bjuder på en box fylld med ädla droppar från ett land i Afrika. Ingen som helst tanke på att det kanske inte passar maten som serveras men det är billigt och MYCKET! (Glömde praktiskt också).
Dessa kan samtidigt bemöda sig att köpa dyr mat och lägga ner mycket krut på alla tillbehör men sedan servera vinet från en pappkartong eller ur en skojsig flaska med sned hals. Jag säger inte att man är helt koko om man tycker det är bra med stora förpackningar så man får mycket vin, man är nog bara lite sjuk.

Är inte maten värd ett bättre öde? Är inte du eller framför allt dina gäster värda lite mer?

Det kan vara så enkelt att man inte vet vad man ska servera eller hur man tänker när man plockar ihop en middag. Men fråga då! Det finns massor av bra människor på Systembolaget som jobbar hela dagarna med att hjälpa oss med våra val av dryck. Det kanske t.o.m. finns någon man kan fråga i vänskapskretsen, som gillar att laga mat.

Jag kommer givetvis fortsätta att respektera era slutgiltiga val och åsikter men inte förrän ni vågat testa något nytt. Så nästa gång ni är och handlar inför en middag, håll er till enkla råvaror och skippa kalvfilén om ni inte tänker göra den rättvis med ditt val av dryck!

C'est mon avis!

Monday, February 2, 2009

Bageri R16


Jag har påbörjat mitt liv som bagare idag, satt en surdeg som ska lägga grunden för stört gott bröd framöver.

Jag har blandat 100 g rågmjöl, 100 g rivet äpple och 15o g vatten (ca 40°) i en burk som ska få stå i rumstemp några dagar.

Jag tror inte att just surdegen kommer vara mitt största problem utan att jag helt enkelt inte kan göra saker halvdant. Det blir liksom alltid hela vägen, jag kommer köpa granit för att ha i ugnen (kan man baka utan det?? skulle inte tro det), jäskorgar, elektrolux assisten osv. Det kommer liksom bli ett bageri i miniatytr när jag är klar. En närastående har sagt att jag är stört lik kaminmannen och nu verkar det vara mer sant än jag kunde ana. Men fan vet ni vad en limpa kostar i butik?!

För er som inte kommer ihåg..
Del 1
http://www.youtube.com/watch?v=Tsl52bJ1HTY&feature=related
Del 2
http://www.youtube.com/watch?v=yF22peAs2o8

Gnocci

I fredagskväll blev jag bjuden på gnocci och tomatsås. Ni kanske tänker fan vad simpelt! Visst har ni rätt, men det är overkligt gott.

Recept
400 g potatis
100 g vetemjöl
50 g Durumvete
1 ägggula
Rosmarin och vitlök (eller något annat)
olivolja
salt


Metod
Koka potatisen mjuk. Låt potatisen rinna av och mosa den med en gaffel direkt i kastrullen. Blanda potatisen med ägg , mjöl, salt och oljan. Knåda degen lätt på mjölat bord och forma 2 cm tjocka rullar och skär dem i 3 cm långa bitar. Tryck till dem med en mjölad gaffel. Koka dem i saltat vatten ca 20 st i taget. Klara när de flyter upp.
Värm dem sedan i olja och kryddor innan servering.

Till detta serverades en tomatsås och en ost som jag inte kommer ihåg namnet på (återkommer om det). Det serverades även gott att dricka. Det första vinet vi testade var Asinone 2005, (nr 98455), ett härligt vin med lång eftersmak av kryddor och mörka bär. Betyg 91

Nästa vin var en höjdare som vi smakat förrut La braccesca, denna gång var det årgång 2004. Det kan lagras några år till om man har tid och vänta.
Betyg 84.