Friday, November 28, 2008

En middag på a-mano

Förra onsdagen firade vi av en kollega med en liten teamaktivitet på a-mano.
Jag har käkat där ett par gånger tidigare och varit hyfsat nöjd, vilket är bra men det blir inte mer än så. Kvällen till ära beställde jag en tre-rätters med vinpaket.

Första rätten var en pastarätt med små färska pastasäckar fyllda med ljuvligt len gorgonzola och valnötter, serverades med citronsmör och parmigiano.
På toppen hade de lagt lite rödbetskott som höll ihop rätten lite faktiskt. Det är en bra rätt men lite för smakrik för vinet de serverade. Volupta Sicilien Nero D'Avola. Mjuk, det var mjukt och ganska enkelt. Det hade bra balans med lite örtiga toner. Betyg 73.

Till varmrätten serverades en rosabakad kalvinnerfilé med moscatodoftande Karl-Johansalsa. Till det serverades smörstekt potatisbakelse och rostade höstprimörer.
De hade givetvis på rödbetsskott även till denna rätt vilket tar bort charmen från första rätten. Har det varit rea på rödbetsskott eller har de bara dålig fantasi?
Vinet var ett Amarone från producenten Novaia, ett vin som doftade tobak och ceder. Precis som en god Griffin robusto. Betyg 84

Varje gång jag har varit på a-mano så har de totalt misslyckats med efterrätten, så även denna gång. Det är konstigt att man inte klarar att hålla nivån hela vägen genom middagen. Det blir lite som en god vän till mig säger, det är "fan vuxen dagis". Dagis är precis vad det blir när man försöker servera vit krämig chokladmousse smaksatt med Baileys, serverad i chokladkopp med färska bär. Oj, glömde visst att det som måste vara med i varje efterrätt med respekt, physalis. BLÄ! Det var dessutom ett sockersegel som ståtligt reste sig ur bäckenet som allt serverades ur.

Jag tycker att a-mano är en av de bättre resturangerna i Örebro, de har en bra vinlista men de måste göra något åt maten. Den är liksom bra men det känns maskinellt på något vis. Jag hoppas att de rycker upp sig lite framöver. Rekomendera stället till andra? Ja, det skulle jag göra.
Man glömmer gärna vad sällskapet gör för totalupplevelsen och denna kväll rankar jag sällskapet högt. Lycka till Mannen!

Sunday, November 16, 2008

NO: 48



Första gången jag smakade denna var i slutet på sommaren, en barbaresco som jag gillar skarpt. 2004 Barbaresco Basarin(nr:97277) är ett vin som lever upp efter några timmars luftning. Jag upplevde vinet mycket mer nyanserat när det fick lite luftning. Doften ger ifrån sig toner som rosor? kryddor och körsbär. Jag personligen gillar viner som ger mig något mer när jag dricker dem, som exempel förändring i smaken efter en stund i glaset. Då menar jag inte som en del viner gör att de bara dör plattfall.
I smaken känner jag igen toner av läder och vildhallon.
Helt klart ett vin i min smak, kanske till en lammrostbiff? Hoppas att NO:57 i vinkällaren är lika bra.
Betyg 88