Sunday, October 26, 2008

Champagne & Finewine

Nu när min aggression över slottskällarens oduglighet slutat göra sig påmind så måste jag berätta om något som förvånade mig åt det positiva hållet. Champagne & Finewine mässan i badhuset i lördags.
Vi kom dit tidigt för att slippa alla som ser varje vinmässa som ett tillfälle att ha en förfest på. Det var kanske ett 20-tal olika utställare, precis lagom för att man ska få en överblick. Vi gick först till Enjoy Wine & spirits som har de Venoge i sortimentet. Jag var spänd över att testa de Venoge eftersom det var ett av våra stopp i somras.
Vi provade följande:

de Venoge Cordon Bleu Brut (nr:7719)
En doft som gör att man bara vill ha mer och smaken ger precis den syra och brödighet som man förväntar sig av en bra champagne. Betyg 81

de Venoge Brut Blanc de Noir (nr:80424)
Här känner man att det är en mer maskulin ton i både doft och smak. Ett riktigt gott vin som även passar bra till mat. Betyg 83

de Venoge Millésimé 1998 (nr:83720)
Här gjorde sig de extra åren av vila sig påmind, ett riktigt gott vin. Nötter, svamp och mogna äpplen. Otroligt gott. Betyg 86

Vi fick även smaka en Cremant de Bourgogne Rosé 2006 (nr:7687)
Ett ganska enkelt vin som passar bra till sommarens grillade kyckling. Ungt med toner av hallon. Betyg 73

Nästa stopp blev Grappes vinimport.

NV Bereche Brut Reserve (nr:74637)
En champagne jag blivit rekommenderad så detta var första gången jag provade. Det var en ren doft och den var fylld av härligt mogna röda äpplen och friska syrliga citrustoner samt är väldigt karaktärsfull och personlig. Betyg 85

NV Bereche Extra Brut (nr:74633)
Detta var verkligen en angenäm upplevelse som jag kommer inhandla på direkten.
Den var friskt och fylld med mineral. Säkert perfekt till ostron om nu inte just det smakar skabb enligt mig. betyg 87

Jag var bara tvungen att gå till Pernod Ricards monter för att testa vad MUMM och Perrier Jouët hade att erbjuda. Följande testades:

MUMM Cuvée R.Lalou (nr:97751)
Ja, bättre än så här blir inte champagne från MUMM. Det är deras prestigechampagne som innehåller 50% pinot noir och 50% Chardonnay. En otroligt frisk och inbjudande doft, smaken drog åt honung.Betyg 90

Belle Epoque Brut (nr 87914)
Oj, Oj äntligen får man chansen att testa en dryck som fångat min blick för flera år sedan men det har liksom inte varit rätt läge för inköp. Flaskan är dekorerad med anemoner som ritats av art-nouveau konstnären Emile Gallé 1902.
När jag får det i glaset så får jag känslan av romantik, dofterna slår mot mig med toner av persika och päron. Det var små livliga bubblor som lyfte smakerna i munnen.
När jag gifter mig en dag kommer det serveras Belle Epoque Brut 1999! (kanske bara till brudparet, vi få se).Betyg 96

Perrier Jouët Grand Brut (nr 82654)
En standard champagne som följer husets stil. Doft av blommor med toner av gröna äpplen och persika?. Smaken var mjuk och precis så bra balanserad som man kan förvänta sig. Betyg 84

Fan, Livet är alldeles för kort för att dricka dåliga viner. Det får bli slut med det framöver. Nåväl Fondberg var på plats med fyra olika Taittinger, kommentarer nedan.

Taittinger Brut Reserve (nr:7422)
Detta är en pålitlig standard champagne som imponerar på mig varje gång jag provar den. Den är fruktig och gräddig, med toner av choklad. betyg 82

Taittinger Les Folies de la Marquetterie (nr:81232)
Här krävs mat för att kunna få ut maximalt tror jag. Den är ren och härligt mineralig men ändå kraftfull i sitt uttryck. betyg 78

Taittinger Nocturne (nr:88967)
En champagne som är lite sötare, man har helt enkelt fyllt på med lite högre sockerhalt än i den helt torra. Doften är tydlig med inslag av röda äpplen. Smaken är lite rundare med bröd och vanilj. Blir lite söt i eftertonerna. Anklevermoussé?
betyg 80

Taittinger Prestige Rosé (nr:87307)
En Rosé som bara skriker hallon och godissnöre? Färgen är rosa och smakerna är fruktiga och med en viss fatton. Betyg 77

Tillslut så testade vi en enkel Champagne Fuenté Galipettes (nr:99182).
Ett vin som består hela 70% Pinot Meuner, sedan lika delar av de övriga. Det är ekologiskt odlat och har en doft som är ren men med en liten ton av oxiderat. Gula äpplen finns i både doften och i smaken. Betyg 76

Jag orkar inte gå igenom alla röda viner som vi provade efter detta men en sak är säker, det var en bra mässa.

Del 2, Slottskällaren

För ett tag sedan var vi på Ågatan 3 och åt en middag och då kom vi på att vi skulle testa alla "finare" restauranger i Örebro för att se vilken nivå de håller igentligen.
Igår var vi med goda vänner på Slottskällaren och skulle avnjuta en tre-rätters. Vi hade bord vid 19.30. Vi blir visade till ett bord som igentligen inte borde finnas! Det stör serveringspersonalen och man känner sig som man sitter mitt på motorvägen. Men vad gör man inte för att pressa in 4 platser till på kanske den mest nergångna restaurang jag varit på. Väggarna är klädda med skabbiga kakelbitar som man någon från kittat med typ armbågen. Nåväl, servitören kommer och ger oss menyn som är först och främst av svart A4 och sedan har man lite läckert klippt ut en rektangel så man ser det vita pappret under där det står Meny. En enorm känsla av lyx infinner sig ICKE!. Min sambo hade ringt i förväg och meddelat att hon är mjölkprotein allergisk vilket ger dem minst 5 timmar extra prepptid, vilket var smidigt för då visste köket vad hon skulle ha. Vi andra beställde våra förätter och varmrätter, jag beställde

Tryffelsmaksatt blomkålspannacotta med rökt ankbröst serveras
med tomatsalsa och höstsallad.

Till varmrätt fick det bli

Grillad och flamberad pepparstek av oxfilé med två såser.
Serveras med pommes eller potatisgratäng.


Min förrätt var nog inte gjord samma dag, det var ett äckligt skin på pannacottan och den var riktigt otäck. Dock var det rökta ankbrösten riktigt gott, men det har de ju knappast gjort själva.
Ja just det, vinet! När vi kommer dit så får vi ingen vinlista utan servitören börjar toksälja en Valpolicella Classico från producenten Zenato (nr 12385). Men tänkte jag ska vi inte få ta en fördrink eller kanske något annat vin till förrätten? Nopp, vi köper flaskan för det billiga priset 375 kr (ser vi på kvittot efteråt). Vilken jävla mupp!

Nu kommer varmrätten in och jag tänkte att man kan ju knappast misslyckas med kött, fan kött är gott! Men här kommer de ut med våra tallrikar ca 5 minuter innan köttet kommer (då det ska flamberas vid bordet), japp då han tallriken svalna och gratängen var nästan kall.
Jag orkar fan inte berätta mer hur otroligt besviken jag var på hela skiten, det är tur att man har bar vänner och att vin är som olja för själens lampa.

Jag radar upp några skabbiga detaljer.

- Skitiga tallrikar, visst rinmärken från diskmaskinen, torka kanske?
- Skitiga glas, Visst!
- Kallt eftersom vi satt vid bordet gud glömde, Check!
- Kall gratäng, men vi fick ny när vi hade ätit upp köttet, perfekt!
- Såsen till köttet är inget för veklingar, blåsor idag? Japp!
- Desserten som de bjöd på eftersom jag klagade hela tiden var utsmetad över hela
Den skitiga tallriken . Snyggt!

Nä fy fan Slottskällaren är en gammal trött jä-la restaurang som borde läggas ner och ta nya friska tag. Sparka kocken, han kan ha varit med på en nobelmiddag hur mycket han vill, men fan kan man inte leverera mjölkfri mat när man blir förvarnad eller laga till en köttbit då ska man sluta som kock! Betyg GÅ INTE DIT!!

Friday, October 17, 2008

Chassagne-montrachet

Att öppna en flaska rött på fredagskvällen ska man inte förakta. Idag var det riktigt länge sedan jag gjorde just det.
Jag plockade fram en flaska Chassagne-Montrachet 2006 (nr 97296) från vinkällaren och tänkte att den är jag fan värd. Den har en ljus röd färg som påminner om rubiner.
Doften är ung med inslag av kryddor, nästan lite parfymig?!? Mycket ren och trevlig doft. Det växer i glaset allt eftersom och smaker som var lite dolda blommar ut och körsbär, vanilj och en krydig smak ger sig tillkänna.
Jag tror att det skulle passa mycket bra till ett ankbröst med puré på palsternacka.
Betyg 84

Sunday, October 5, 2008

Vittryffel från Alba!



Igår var jag på resturangen PerLei i stockholm. När vi kom dit så var klockan stax efter 19 och det var en skön och ombonad atmosfär som mötte oss när vi klev in genom dörren. En ganska liten resturang med ca 30 platser. Ganska så enkelt men det passar mig utmärkt. Precis utanför så stod det en skylt att de precis hade fått in färsk vittryffel från Alba (MUMS!), med det i tankarna så satte vi oss och började med ett glas Billecart-Salmon Brut Réserve (nr 7454). En bra champange som är lagom brödig i doften och torr, frisk smak av äpple. Betyg 80

Vi bestämde oss för att ta meny 2 med vinpaket och i väntan på första rätten så serverades det en amuse på svärdfisk. Vi fick dessutom nygräddat bröd, ett med smak av rosmarin och ett annat som var friterat med smak av tryffel (Det var magiskt).

Jag har givetvis inte alla viner uppskrivna utan får ta det i ett separat inlägg.
Den första rätten var en Kalvcarpaccio med äpple-jordärtskocksallad
och valnötsdressing, till det så hyvlade de färsk vittryffel! Det var helt fantastiskt, dofterna oj oj vilka dofter. Det var nog den absolut bästa carpaccio som jag ätit, EVER! Det var faktiskt perfekt. Till den rätten så serverade de ett vitt vin (som jag inte kommer ihåg namnet på) som inte riktigt orkade med rätten, synd.
Nu var man i himlen och funderade på om det gick att slå, vi hade ju 4 rätter kvar. Det verkade onekligen att det gick att fortsätta leverera på samma höga nivå. Det serverades Vitpolenta fylld ravioli med karl-johansvamp, nepitella (myntasmak, grej typ) och tryffel. Det var enligt mig den bästa helhetsupplevelsen under kvällen. Vinet passade kanon till den otroligt goda rätt. Jag gillar dessutom att när man har fått rätten framför sig så hällde de på en sky med smak av karl-johansvamp MUMMA!
Det är ganska enkla rätter att göra men de exekverade dem otroligt bra.

Den tredje rätten var en spädgrisvariation med potatis-ankleverbakelse, "Saba"vincotto och björnbär. Det var inte alls så bra som de två första rätterna, det var inte dåligt men man borde jobba lite mer med den helt klart.

Nu var jag väldigt mätt men lite ost ska ju slinka ner (finns en del att fylla). Det var ett urval av tre olika ostar serverade med ett glas amarone. Mycket gott, gillade en hårdost som det var riktigt drag i.
Nu var det dags för sista rätten som var en Lakrits crème brulée med aprikos-cedrosallad. Den var inte alls så bra utan ganska dålig faktiskt.
Det känns som de började med två underverk och sedan när man förväntar sig mer så blir det lite platfall faktiskt. Lite synd men jag kan tänka mig att om de jobbar lite på rätterna så blir det ruggigt bra.
Mitt helhets intryck av PerLei är mycket bra, det var trevlig personal, bra atmosfär och överkomliga priser. Betyg 90